R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
GENTSE WATERZOOI
Gentse soep met kip, 4 p., België

    
 

800 g kipdelen of 800 g kipfilet
2 stengels bleekselderij
1 prei
1 ui
1 winterwortel
6 vastkokende aardappels
1 bosje peterselie
2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 kruidnagels
1 l groenten- of kippenbouillon
1 eigeel
2 dl room
peper en zout
boter

eventueel:
125 g champignons
25 g boter
25 g bloem


Bereiding


Verhit de bouillon in een ruime soeppan en voeg er de laurier, de tijm, de rozemarijn, de kruidnagels en zout en peper aan toe.
Voeg de delen kip of de in grote stukken gesneden kipfilets toe en laat ze  20 minuten in de bouillon garen.

Schep het gegaarde kippenvlees met een schuimspaan op een bord.

Snijd ondertussen de ui, de wortel, de prei en de bleekselderij fijn. Snijd de wortel en de prei julienne.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken.

Smelt wat boter in een koekenpan en bak er de groenten en de stukken aardappel in aan.
Voeg de aangebakken groenten, aardappels en (optioneel) 125 g in schijfjes gesneden champignons aan de bouillon toe en roer er 2/3 deel van de room door.

Laat de waterzooi op zacht vuur pruttelen tot de stukken aardappel gaar zijn.

Ontvel, indien nodig, tussentijds de stukken kip en verwijder de botjes.

Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels en proef of er nog zout en peper moeten worden toegevoegd.

Doe de stukken kip terug in de pan en laat ze weer op temperatuur komen.

Doe de eidooier in een kommetje, giet er de rest van de room bij en klop het mengsel los.

Neem de pan van het fornuis en roer het ei-roommengsel door de soep.

Schep de soep in diepe borden en strooi er wat peterselie over.

Serveer een baguette bij de soep. Je kunt de soep indien gewenst binden met een lichte roux.


Info


Waterzooi is een klassiek Vlaams gerecht dat het midden houdt tussen soep en stew.
"Zooien" betekent koken en "zooi" zoiets als "kooksel".
De soep werd aanvankelijk bereid met vis maar tegenwoordig meer met kip.
Die verandering zou tot stand gekomen zijn doordat de Gentse waterwegen met de jaren zodanig vervuild raakten dat de vissen verdwenen.

Waterzooi moet het favoriete gerecht geweest zijn van Karel de Vijfde, die in Gent geboren werd. Toch is waterzooi lang een volksgerecht geweest. Later werd het omarmd en verfijnd door de haute cuisine. Het staat dan ook op de kaart van menig Vlaams restaurant.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________