![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| Gentse soep met kip, 4 p., België ![]() 800 g kipdelen of 800 g kipfilet 2 stengels bleekselderij 1 prei 1 ui 1 winterwortel 6 vastkokende aardappels 1 bosje peterselie 2 blaadjes laurier 2 takjes tijm 1 takje rozemarijn 2 kruidnagels 1 l groenten- of kippenbouillon 1 eigeel 2 dl room peper en zout boter eventueel: 125 g champignons 25 g boter 25 g bloem Bereiding Verhit de bouillon in een ruime soeppan en voeg er de laurier, de tijm, de rozemarijn, de kruidnagels en zout en peper aan toe. Voeg de delen kip of de in grote stukken gesneden kipfilets toe en laat ze 20 minuten in de bouillon garen. Schep het gegaarde kippenvlees met een schuimspaan op een bord. Snijd ondertussen de ui, de wortel, de prei en de bleekselderij fijn. Snijd de wortel en de prei julienne. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Smelt wat boter in een koekenpan en bak er de groenten en de stukken aardappel in aan. Voeg de aangebakken groenten, aardappels en (optioneel) 125 g in schijfjes gesneden champignons aan de bouillon toe en roer er 2/3 deel van de room door. Laat de waterzooi op zacht vuur pruttelen tot de stukken aardappel gaar zijn. Ontvel, indien nodig, tussentijds de stukken kip en verwijder de botjes. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels en proef of er nog zout en peper moeten worden toegevoegd. Doe de stukken kip terug in de pan en laat ze weer op temperatuur komen. Doe de eidooier in een kommetje, giet er de rest van de room bij en klop het mengsel los. Neem de pan van het fornuis en roer het ei-roommengsel door de soep. Schep de soep in diepe borden en strooi er wat peterselie over. Serveer een baguette bij de soep. Je kunt de soep indien gewenst binden met een lichte roux. Waterzooi is een klassiek Vlaams gerecht dat het midden houdt tussen soep en stew. "Zooien" betekent koken en "zooi" zoiets als "kooksel". De soep werd aanvankelijk bereid met vis maar tegenwoordig meer met kip. Die verandering zou tot stand gekomen zijn doordat de Gentse waterwegen met de jaren zodanig vervuild raakten dat de vissen verdwenen. Waterzooi moet het favoriete gerecht geweest zijn van Karel de Vijfde, die in Gent geboren werd. Toch is waterzooi lang een volksgerecht geweest. Later werd het omarmd en verfijnd door de haute cuisine. Het staat dan ook op de kaart van menig Vlaams restaurant.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|