R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E 
 
kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
  GEMARINEERDE BEENHAM
hoofdgerecht, 4 p., Nederland





1 beenhammetje van 600 à 700 g
zout en peper naar smaak

voor de marinade:
3 el olijfolie
3 el honing
1 el grofkorrelige mosterd
1/2 el gedroogde tijm
een scheut (ca 1 lepel) whiskey


Bereiding


Klop de ingrediënten voor de marinade tot een egaal geheel. Laat de marinade een half uurtje op smaak komen.
Kruid het hammetje aan alle kanten met peper en zout.  Wacht een kwartier voor je verder gaat.

Bestrijk het hammetje royaal aan alle kanten met de marinade en leg het in een braadslee. Laat de marinade zeker een uur intrekken.

Verwarm de oven voor op 175 à 180 C.
Bereken de baktijd voor het hammetje. 10 minuten per 100 gram is een goede maatstaf. Een hammetje van bijvooorbeeld 650 gram moet dus 65 minuten in de oven staan.
Bedruip het hammetje een paar keer met de marinade en draai de ham halverwege de gaartijd een keer om.
Laat de ham gewikkeld in aluminiumfoile minstens 15 minuten rusten voor je er plakken van snijdt.

Warm de in de braadslee achtergebleven marinade op. Voeg zonodig wat water of vleesbouillon toe en serveer de marinade als saus bij het vlees.


Info


De woord beenhammetje is eigenlijk een onjuiste benaming. Een beenham bevat een bot en heeft een flinke omvang. Een beenhammetje heeft geen bot en is een stukje vlees genomen uit een beenham gewoonlijk zonder zwoerd.
Vooral rond de feestdagen maakt het hammetje zijn opwachting bij de slager en in supermarkten. Voor mij hoeft het echter geen feest te zijn voor zo'n hammetje. Het hammetje zelf is al een feest.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________