|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
hoofdgerecht, 4 p., Nederland 1 beenhammetje van 600 à 700 g zout en peper naar smaak voor de marinade: 3 el olijfolie 3 el honing 1 el grofkorrelige mosterd 1/2 el gedroogde tijm een scheut (ca 1 lepel) whiskey Bereiding Klop de ingrediënten voor de marinade tot een egaal geheel. Laat de marinade een half uurtje op smaak komen. Kruid het hammetje aan alle kanten met peper en zout. Wacht een kwartier voor je verder gaat. Bestrijk het hammetje royaal aan alle kanten met de marinade en leg het in een braadslee. Laat de marinade zeker een uur intrekken. Verwarm de oven voor op 175 à 180 C. Bereken de baktijd voor het hammetje. 10 minuten per 100 gram is een goede maatstaf. Een hammetje van bijvooorbeeld 650 gram moet dus 65 minuten in de oven staan. Bedruip het hammetje een paar keer met de marinade en draai de ham halverwege de gaartijd een keer om. Laat de ham gewikkeld in aluminiumfoile minstens 15 minuten rusten voor je er plakken van snijdt. Warm de in de braadslee achtergebleven marinade op. Voeg zonodig wat water of vleesbouillon toe en serveer de marinade als saus bij het vlees. De woord beenhammetje is eigenlijk een onjuiste benaming. Een beenham bevat een bot en heeft een flinke omvang. Een beenhammetje heeft geen bot en is een stukje vlees genomen uit een beenham gewoonlijk zonder zwoerd. Vooral rond de feestdagen maakt het hammetje zijn opwachting bij de slager en in supermarkten. Voor mij hoeft het echter geen feest te zijn voor zo'n hammetje. Het hammetje zelf is al een feest. |