|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
tapas, 6 p., Spanje 50 g wit of bruin brood 3 el water 450 g half-om-half-, runder- of lamsgehakt 1 grote ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, geperst 2 el gehakte verse peterselie plus extra voor de garnering 1 ei, geklopt versgeraspte nootmuskaat zout en peper bloem 2 el (spaanse) olijfolie citroenssap, naar smaak voor de amandelsaus: 2 el (spaanse) olijfolie 25 g wit of bruin brood 115 g blanke amandelen 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 1/2 dl droge witte wijn zout en peper 4 dl groentenbouillon verder: knapperig brood peterselie Bereiding Doe het brood en het water in een kommetje. Laat het brood 5 minuten weken. Knijp het water uit het brood en doe het brood in een schone kom. Voeg het gehakt, de ui, de knoflook, de peterselie en het ei aan het brood toe. Kneed de ingrediënten goed door elkaar en breng het geheel op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een pingpongbal. Rol de balletjes door de bloem. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan en bak daar de gehaktballetjes 4 à 5 minuten in aan. Doe dat in 2 of meer partijen. Schep de aangebakken gehaktballetjes op een bord. Verhit voor de saus in dezelfde koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Breek het brood in stukjes en doe die samen met de amandelen in de pan. Bak ze op een matig vuur tot ze goudbruin zijn. Regelmatig roeren. Voeg de knoflook toe en bak die even mee. Giet er de wijn bij en laat het geheel een paar minuten pruttelen. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en laat het wat afkoelen. Doe het mengsel vervolgens in de keukenmachine. Voeg de bouillon toe. Laat de machine draaien tot er een gladde saus ontstaat. Doe de saus terug in de koekenpan. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze op laag vuur ongeveer 20 minuten in de amandelsaus garen. Proef of er nog zout en peper aan de saus moeten worden toegevoegd. Schep gehaktballetjes en saus in een warme schaal. Voeg een scheutje citroensap toe en strooi er wat gehakte peterselie over. Serveren met knapperig brood om in de amandelsaus te dopen. De amandel is het zaad van de amandelboom. In Europa is Spanje een van de grootste producenten van de noten, de zoete wel te verstaan. Er is ook een bittere soort die giftig is. Amandelen worden verwerkt in voedingsmiddelen als snoep, chocolade, gebak en taart en dienen als basis voor amandelspijs en marsepein. Dat je er ook een lekkere saus mee kunt maken, zal duidelijk zijn na bereiding van deze tapas.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |