R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten









































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 GEHAKTBALLETJES IN AMANDELSAUS

tapas, 6 p., Spanje





50 g wit of bruin brood
3 el water
450 g half-om-half-, runder- of lamsgehakt
1 grote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse peterselie plus extra voor de garnering
1 ei, geklopt
versgeraspte nootmuskaat
zout en peper
bloem
2 el (spaanse) olijfolie
citroenssap, naar smaak

voor de amandelsaus:
2 el (spaanse) olijfolie
25 g wit of bruin brood
115 g blanke amandelen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 1/2 dl droge witte wijn
zout en peper
4 dl groentenbouillon

verder:
knapperig brood
peterselie


Bereiding


Doe het brood en het water in een kommetje. Laat het brood 5 minuten weken.
Knijp het water uit het brood en doe het brood in een schone kom.
Voeg het gehakt, de ui, de knoflook, de peterselie en het ei aan het brood toe.
Kneed de ingrediënten goed door elkaar en breng het geheel op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een pingpongbal. Rol de balletjes door de bloem.
Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan en bak daar de gehaktballetjes 4 à 5 minuten in aan. Doe dat in 2 of meer partijen.
Schep de aangebakken gehaktballetjes op een bord.

Verhit voor de saus in dezelfde koekenpan 2 eetlepels olijfolie.
Breek het brood in stukjes en doe die samen met de amandelen in de pan. Bak ze op een matig vuur tot ze goudbruin zijn. Regelmatig roeren.
Voeg de knoflook toe en bak die even mee.
Giet er de wijn bij en laat het geheel een paar minuten pruttelen.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper en laat het wat afkoelen.
Doe het mengsel vervolgens in de keukenmachine. Voeg de bouillon toe.
Laat de machine draaien tot er een gladde saus ontstaat.
Doe de saus terug in de koekenpan.
Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze op laag vuur ongeveer 20 minuten in de amandelsaus garen.
Proef of er nog zout en peper aan de saus moeten worden toegevoegd.
Schep gehaktballetjes en saus in een warme schaal. Voeg een scheutje citroensap toe en strooi er wat gehakte peterselie over.
Serveren met knapperig brood om in de amandelsaus te dopen.


Info

De amandel is het zaad van de amandelboom.
In Europa is Spanje een van de grootste producenten van de noten, de zoete wel te verstaan. Er is ook een bittere soort die giftig is.
Amandelen worden verwerkt in voedingsmiddelen als snoep, chocolade, gebak en taart en dienen als basis voor amandelspijs en marsepein.
Dat je er ook een lekkere saus mee kunt maken, zal duidelijk zijn na bereiding van deze tapas.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________