|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| "dikke" sushirollen (3 rollen, 24 stuks), Japan 225 g sushi-rijst 3 hele vellen nori (20 bij 18 cm) tamago-yaki (dikke omelet) 6 groene asperges of lange dunne broccoli- of bimistelen 1 wortel 5 à 6 gedroogde shiitakes 8 à 9 krabsticks (surimi) voor erbij: gari shoyu (Japanse sojasaus) benodigdheden: makisu (oprolbaar bamboematje) een vingerkom met azijnwater (2 1/2 dl water plus 2 el rijstazijn) Bereiding Bereid de sushirijst. Wel de shiitakes een uur in koud water en snijd ze daarna in smalle reepjes. Snijd de wortel in luciferdikke reepjes (julienne) en blancheer ze kort. Rooster de vellen nori vóór gebruik op 10 centimeter hoogte boven een lage vlam. Dit bevordert de knapperigheid en de smaak. Leg een bamboematje voor je en leg er een vel nori (20 bij 18 cm) op met de lange zijde naar je toe. Zorg dat de glanzende kant van het nori-vel onder ligt. Maak je handen vochtig met azijnwater. Verdeel 1/3 deel van de sushi-rijst over het vel nori. Laat een strook van 3 cm van de tegenoverliggende lange zijde onbedekt. Leg in een rij 3 krabsticks in de lengte aaneensluitend op het midden van van de rijst. Leg er de tamago-yaki naast en verder 2 asperges of broccoli- of bimistelen. Schik daar wat staafjes wortel en repen shiitake op. Rol met behulp van het matje het nori-vel strak op. Houd daarbij met je vingers de vulling op zijn plaats. Bedek de opgerolde sushirol met het matje en druk het geheel zachtjes aan tot de rol mooi rond is. Neem het matje weg en leg de sushi-rol met de naad naar beneden in een schaal. Volg dezelfde werkwijze voor rol 2 en 3. Snijd iedere rol met een scherp mes in 8 stukken. Leg ze met de snijkant naar boven op een serveerschaal. Serveer er een kommetje gari (ingemaakte gember) en een kommetje shoyu bij. Voor futomaki (dikke sushi-rollen) worden hele vellen nori (20 bij 18 cm) gebruikt in plaats van de meer gebruikelijke halve vellen voor dunne rollen (hosomaki). Er worden gewoonlijk 5 in kleur contrasterende ingrediënten verwerkt in futomaki. |
---|