R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
FREEKEH MET GEROOSTERDE BLOEMKOOL EN TAHINISAUS
4 p., Libanon



 

voor de geroosterde bloemkool
:
een flinke bloemkool, in roosjes
2 à 3 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

voor de pilaf:
1 el olijfolie
1/4 kop amandelschaafsel
1 1/4 kop freekeh
2 tenen knoflook, geperst
1/2 tl zout
1/4 tl komijn
1/4 tl koriander
ruim 3 koppen groentebouillon of water

voor de saus:
1/4 kop tahini
3 el citroensap
2 tenen knoflook, geperst
1/4 tl rode chilipepervlokken
1/3 kop water
zout en versgemalen zwarte peper

voor de garnering:
een handvol verse peterselie of koriander, gehakt
verkruimelde feta (optioneel)
een handjevol rozijnen
sesamzaad, geroosterd


Bereiding


Verwarm de oven voor (200 C).

Doe de bloemkoolroosjes in een kom, overgiet ze met de olijfolie en strooi er zout en peper over. Schep de roosjes om tot ze aan alle kanten met de olie bedekt zijn en spreid ze vervolgens in één laag uit op een bakplaat. Plaats die in de oven. Rooster de roosjes diep goudkleurig (30 à 35 minuten). Schep ze halverwege een keer om.

Verwarm de olijfolie en bak er op lage temperatuur onder af en toe roeren het amandelschaafsel in tot het geurt en wat kleurt (ca 3 minuten).

Voeg de freekeh toe en sauteer die een minuut of 2 mee.

Voeg de knoflook, komijn, koriander en zout toe en sauteer die 1 minuut mee.

Voeg de groentebouillon toe en breng die aan de kook.
Verlaag de temperatuur, plaats het deksel op de pan en laat de freekeh  zachtjes tot beetgaar koken (20 à 25 minuten).
Giet eventueel nog aanwezig kookwater af en laat de freekeh met het deksel op de pan nog een minuut of 5 uitwasemen.

Maak de freekeh met een vork los en luchtig en voeg er zout en peper naar smaak aan toe.

Meng in een kommetje de tahini, het citroensap, de knoflook en de pepervlokken.
Klop er het water door en voeg royaal peper en zout toe.

Maak de borden op met een bedje freekeh en daarop een deel geroosterde bloemkoolroosjes. Giet er genereus tahinisaus over en garneer het gerecht met verse kruiden, verkruimelde feta (optioneel), rozijnen en sesamzaad.


Info


Laat voor een veganistische bereiding van dit gerecht de feta achterwege. 




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________