R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E  


kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
FILIPIJNSE LOEMPIA'S
25 stuks, Filipijnen

1 pak (25 stuks) spring roll-vellen
900 g varkensgehakt, ev. runder- of kalkoengehakt
5 tenen knoflook, geperst
1 stukje (3 à 4 cm) gember, geschild en fijngesneden
2 el sojasaus
2 eieren, licht geklopt
 vers gemalen zwarte peper
175 g kool, in smalle reepjes

optioneel:
rauwe garnalen, in stukjes gesneden


Bereiding


Bedek de springrollvellen met een vochtige (thee)doek of plastic folie zodat ze niet uitdrogen terwijl je bezig bent.

Meng in een grote kom met je handen of een spatel het gehakt, garnalen(optioneel), de kool, knoflook, gember, sojasaus, eieren, peper naar smaak en eventueel wat zout.
Leg een springrollvel voor je en leg vóór op het vel - op een stukje van de rand af- een rolletje vulling (ca een kleine eetlepel). Pak de rand vast, rol die om de vulling heen en rol door maar laat het laatste stuk springrollvel (4 à 5 centimeter) vrij.
Doop een paar vingers in water en bevochtig er dat laatste stuk mee. Rol dan ook het laatste stuk op en leg de loempia met de naad naar beneden terzijde. Ga zo verder.

De loempia's zijn nu zover dat je ze (of een deel ervan) zou kunnen invriezen voor een latere gelegenheid.

Verhit een laagje plantaardge olie van ca 1 1/2 centimeter in een stevige pan
Doe er een paar loempiatjes tegelijk in en bak ze aan alle kanten goudbruin. Rol ze voor een gelijkmatige bruining een paar keer een stukje om.
Bak de loempia's 3 à 5 minuten, ingevroren loempia's vragen een paar minuten meer.

Leg gebakken loempia's op keukenpapier of servetten en serveer ze meteen. Zet een kommetje zoetzure (chili)saus op tafel (een kant-en-klare winkelsaus is prima) waarin je de koempia's kunt dopen.


Info


Authentiek Filipijnse loempia's lijken in verschillende opzichten op Vietnamese loempia's maar verschillen er ook duidelijk van. Filipijnse loempia's zijn aan de zijkanten open. Leeglopen doen ze niet maar die holtes kunnen wel extra olie vasthouden. Schud en kantel ze daarom even.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________