![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
FIADOE
dessert, 8 à 10 p., Suriname
![]() 200 g gele rozijnen 150 g krenten 100 sukade (zie info) 150 ml rum 15 g droge gist 215 g kristalsuiker 250 ml lauwe melk 4 eieren 2 el vanille-extract 600 g tarwebloem plus extra 300 g zachte boter 2 el kaneel 100 g amandelschaafsel om op de taart aan te brengen: 100 g boter 100 ml lauwe melk 1 el vanille-extract 25 g vanillesuiker om de taart mee te bedruipen: 50 ml lauwe melk 25 g kristalsuiker rum (waarin het fruit geweekt is) ![]() Bereiding Doe de rozijnen, krenten en sukade in een kommetje en giet er de rum bij. Terzijde zetten. Doe de gist, 40 g suiker en de lauwe melk eveneens in een kommetje. Terzijde zetten. Mix in een grote kom de eieren, 50 g suiker en 2 eetlepels vanille-extract tot een schuimig geheel. Roer er het gistmengsel door en vervolgens beetje bij beetje de bloem. Voeg ook nog 30 g boter toe en kneed de in de kom aanwezige ingrediënten dan tot een egaal, soepel deeg. Doe het deeg in een kom en bedek die met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats een uur rijzen. Meng in een kommetje de rest van de suiker (175 g) en de kaneel. Terzijde zetten. Giet de rozijnen, krenten en stukjes ananas af en doe ze in een kommetje. Vang daarbij de rum op. Vet de bakvorm in met boter. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol één helft uit tot de grootte van de bakvorm en leg die in de vorm. Bestrijk deze deegbodem met een keukenkwastje gul met zachte boter en strooi er gelijkmatig de helft van het suiker- kaneelmengsel over. Verdeel de helft van het in rum gewelde fruit en de helft van de amandelen over het suiker-kaneelmengsel. Verwarm de oven voor (180 C). Rol de andere helft van het deeg dun uit in een vierkant. Strooi er de rest van het het suiker-kaneelmengsel over en daarover de rest van het gewelde fruit en de amandelen. Snijd de lap deeg in repen van 4 centimeter breed. Rol die repen in de lengte op. Snijd iedere opgerolde reep in stukjes van 3 à 4 centimeter. Zet de rolletjes met de snijvlakken naar beneden en naar boven tegen elkaar aan in de bakvorm tot het hele oppervlak gevuld is. Meng 100 g gesmolten boter, 100 ml lauwe melk, 1 el vanille-extract en 25 g suiker. Bestrijk de fiadoe met 1/3 deel van dit mengsel. Zet de fiadoe in de oven, bak die 20 minuten en bestrijk die opnieuw met 1/3 deel van het mengsel. Bak de koek nog eens 20 minuten en bestrijk die daarna weer met het 1/3 deel (het laatste) van het mengsel. Bak de fiadoe dan nog 10 minuten. Bedek de taart als die te donker wordt met aluminiumfolie. Test met een prikker of de taart gaar is. De taart mag niet kurkdroog zijn maar ook niet zompig. Meng 50 ml lauwe melk, 25 g suiker en de rum waarin het fruit is geweld. Besprenkel er de fiadoe mee direkt na het bakken. Wikkel de fiadoe in aluminiumfolie en daarna in een handdoek. Zet die zo terug in de oven en laat die daar volledig afkoelen. Fiadoe is de Surinaamse feesttaart of koek, zoals die ook wel genoemd wordt, bij uitstek. De taart is wat bewerkelijk maar is dat meer dan waard. Traditioneel bestaan de vruchten voor fiadoe uit rozijnen, krenten en sukade. Ik kwam ook een recept tegen met ananas in plaats van sukade, niet iedereen is daar blijkbaar een liefhebber van: met 100 g ananas (uit blik), uitgelekt en fijngesneden, stem je ook personen met een sterke sukade-dislike tevreden...... |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |