|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Egypte/Midden-Oosten, 24 stuks 2 koppen gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik (2 stuks) 1 kleine ui, grof gehakt 6 tenen knoflook, grof gehakt 1 el komijnzaadjes, geroosterd en gemalen 1 el korianderzaad, geroosterd en gemalen 1/4 tl rode chili-vlokken 1/2 bos platte peterselie, blaadjes grof gehakt 1/4 bos koriander, blaadjes grof gehakt zout en versgemalen zwarte peper plantaardige olie, voor het frituren verder: 8 pitabroodjes tahinsaus sla, in stukjes gescheurd tomaten, in schijfjes komkommer, in stukjes gehakt of gesneden Bereiding Klik hier voor de ingrediënten en bereiding van tahin(i)saus. Voor gedroogde kikkererwten: spoel de kikkererwten onder de koudwaterkraan. Doe ze vervolgens in een kom en giet er zoveel water bij dat ze 5 cm onder staan. Zet de kom in de koelkast en laat de kikkererwten 18 tot 24 uur weken. Giet ze daarna af en spoel ze nog eens. Laat ze goed uitlekken. Kikkererwten uit blik moeten voor verdere verwerking eveneens gespoeld worden. Doe de (geweekte) kikkererwten in de foodprocessor en maal ze grof. Voeg , de ui, knoflook, specerijen en kruiden toe en maal het geheel fijn. Doe het mengsel in een kom en breng het op smaak met zout en peper. Zet de kom in de koelkast en laat het mengsel zeker een kwartier rusten. Verhit in een diepe pan een laag olie van 7 à 8 cm tot 180 C. Haal het falafel-mengsel uit de koelkast en draai er balletjes van zo groot als pingpongballen. Bak ze met 4 à5 tegelijk in de hete olie tot ze een donkerbruine korst hebben (ca 5 minuten). Let op dat de balletjes niet aan de bodem gaan plakken. Schep de balletjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een met keukenpapier bedekt bord of.... bekleed een bakplaat met baklpapier en leg er de falafelballetjes op. Laat de oven op temperatuur komen (180 C), schuif de bakplaat de oven in en stel de tijd in op 20 minuten. Snijd de pitabroodjes open -maak er buideltjes van- en schep er een stuk of 3 falafelballetjes in. Schenk er tahinsaus over en leg er laagjes sla, tomaat en stukjes komkommer op. Direkt serveren. Falafel is bijzonder populair onder vegetariërs en veganisten vanwege het hoge eiwitgehalte. Falafel kan worden bereid met zowel fava-bonen als kikkererwten of een combinatie van beiden. In Egypte waar falafel oorspronkelijk vandaan schijnt tekomen -dit is echter een heet hangijzer- komt, worden voornamelijk fava-bonen gebruikt, in Israel, Jordanië, Libanon, Palestina en Syrië gewoonlijk kikkererwten. Kikkererwten worden niet van te voren gekookt, omdat de balletjes dan sneller uit elkaar vallen. Favabonen moeten wel eerst gekookt worden. Voeg, als de balletjes uit elkaar vallen, wat bloem of amandelmeel als bindmiddel toe. Falafel wordt vrijwel altijd geserveerd met pitabroodjes en tahinisaus. Recepten voor falafel kunnen sterk uiteenlopen. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |