R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 FALAFEL
Egypte/Midden-Oosten, 24 stuks





2 koppen gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik (2 stuks)
1 kleine ui, grof gehakt
6 tenen knoflook, grof gehakt
1 el komijnzaadjes, geroosterd en gemalen
1 el korianderzaad, geroosterd en gemalen
1/4 tl rode chili-vlokken
1/2 bos platte peterselie, blaadjes grof gehakt
1/4 bos koriander, blaadjes grof gehakt
zout en versgemalen zwarte peper
plantaardige olie, voor het frituren

verder:
8 pitabroodjes
tahinsaus
sla, in stukjes gescheurd
tomaten, in schijfjes
komkommer, in stukjes gehakt of gesneden






Bereiding


Klik hier voor de ingrediënten en bereiding van tahin(i)saus.
 
Voor gedroogde kikkererwten: spoel de kikkererwten onder de koudwaterkraan. Doe ze vervolgens in een kom en giet er zoveel water bij dat ze 5 cm onder staan. Zet de kom in de koelkast en laat de kikkererwten 18 tot 24 uur weken. Giet ze daarna af en spoel ze nog eens. Laat ze goed uitlekken.
Kikkererwten uit blik moeten voor verdere verwerking eveneens gespoeld worden.

Doe de (geweekte) kikkererwten in de foodprocessor en maal ze grof. Voeg , de ui, knoflook, specerijen en kruiden toe en maal het geheel fijn.

Doe het mengsel in een kom en breng het op smaak met zout en peper. Zet de kom in de koelkast en laat het mengsel zeker een kwartier rusten.

Verhit in een diepe pan een laag olie van 7 à 8 cm tot 180 C.
Haal het falafel-mengsel uit de koelkast en draai er balletjes van zo groot als pingpongballen.
Bak ze met 4 à5 tegelijk in de hete olie tot ze een donkerbruine korst hebben (ca 5 minuten). Let op dat de balletjes niet aan de bodem gaan plakken.
Schep de balletjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een met keukenpapier bedekt bord of.... bekleed een bakplaat met baklpapier en leg er de falafelballetjes op. Laat de oven op temperatuur komen (180 C), schuif  de bakplaat de oven in en stel de tijd in op 20 minuten.

Snijd de pitabroodjes open -maak er buideltjes van- en schep er een stuk of 3 falafelballetjes in.
Schenk er tahinsaus over en leg er laagjes sla, tomaat en stukjes komkommer op. Direkt serveren.


Info


Falafel is bijzonder populair onder vegetariërs en veganisten vanwege het hoge eiwitgehalte.

Falafel kan worden bereid met zowel fava-bonen als kikkererwten of een combinatie van beiden.
In Egypte waar falafel oorspronkelijk vandaan schijnt tekomen -dit is echter een heet hangijzer- komt, worden voornamelijk fava-bonen gebruikt, in Israel, Jordanië, Libanon, Palestina en Syrië gewoonlijk kikkererwten.
Kikkererwten worden niet van te voren gekookt, omdat de balletjes dan sneller uit elkaar vallen. Favabonen moeten wel eerst gekookt worden.

Voeg, als de balletjes uit elkaar vallen, wat bloem of amandelmeel als bindmiddel toe.
Falafel wordt vrijwel altijd geserveerd met pitabroodjes en tahinisaus.
Recepten voor falafel kunnen sterk uiteenlopen.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________