R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
(GRIEKSE) EKMEK KATAIFI
kataifi-gebak met siroop, custard, room en pistachenootjes
4 p., Griekenland





250 g kataifideeg
50 g boter, gesmolten
80 à 100 g pistachenootjes, gehakt

voor de siroop:
200 g suiker
200 g water
de rasp van 1/2 citroen
1 kaneelstokje

voor de custard:
750 g volle melk
150 g suiker
1/2 tl vanille extract
75 g maizena
4 à 5 eidooiers (afhankelijk van de grootte)
75 g boter
een snuf mastiekpoeder (optioneel)

voor de geklopte room:
500 g koude slagroom
60 g poedersuiker
1/2 tl vanille extract






Bereiding


Verwarm de oven voor (170 C).

Bewerk het kataifideeg door de draden uit elkaar te trekken en tot een luchtige, haast doorzichtige sluier van strengen draadjes.

Vet een vierkante (25 cm) anti-aanbak-bakvorm in met boter en leg er het bewerkte kataifideeg in. Giet er de gesmolten botr over en plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven.
Laat het deeg in de oven staan tot het krokant en mooi gekleurd is (30 à 45 minuten, afhankelijk van de oven).

Bereid ondertussen de custard.
Klop in een ruime kom de eigelen met de helft van de suiker (100 g) luchtig.
Voeg 3 à 4 el melk en de maizena toe en klop opnieuw tot de maizena helemaal is opgenomen. Terzijde zetten.

Doe de rest van de melk in een grote anti-aanzetpan en voeg de melk en het vanille extract toe.en  en voeg de suier en het vanille-extract toe. bren de inhoud van de pan op hoge temperatuur aan de kook. Neem de pan zodra de melk aan de kook raakt van het fornuis en  voeg geleidelijk, terwijl je stevig klopt 1/3 deel van de melk aan het eimengsel toe.
Zet de pan met de resterende melk terug op het fornuis en verlaag de temperatuur naar middelhoog.Voeg het eimengsel aan de pan met de resterende melk toe. Klop nu continue tot het mengsel dik(ker) geworden is zalvig (smooth) en romig . Neem de pan van het fornuis, voeg de boter toe en roer.
Giet de custard in een lage tray  en dek die af met plastic folie. De folie moet de custard raken zodat er geen vel of korst onstaat. Zet de custard terzijde en laat die afkoelen.

Neem de kataifi uit de oven en laat die helemaal afkoelen.

Bereid de siroop.
Breng de ingrediënten voor de siroop in een kleine pan aan de kook. Verlaag dan de temperatuur en laat de siroop zachtjes zonder te roeren 3 minuten pruttelen om wat in te dikken.
Zet de siroop terzijde en laat die tot lauwwarm afkoelen.
Lepel de lauwwarme siroop over het afgekoelde gebak (cold baked pastry). Laat iedere toevoeging absorberen voor de volgende hoevelheid toe te voegen.
Laat het geheel verder afkoelen.

Mix de slagroom onder toevoeging van de suiker en het vanille-extract tot middelstijve pieken.
"Top" de kataifi met de custard en spreid die met een spatel egaal uit.
Top de custardlaag met de geklopte room en strijk die eveneens egaal uit.
Strooi er de gehakte pistachenootjes over uit en een snuf kaneel.
Zet de ékmek in de koelkast en serveer die koud.






Info










Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________