![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p., Hongarije voor de cake: 6 eieren 100 g suiker 100 g bloem 35 g gesmolten boter voor de vulling: 4 eieren 200 g poedersuiker 100 g donkere chocolade 2 el cacaopoeder 200 g boter de zaadjes van een vanillestokje 1 el rum voor de topping: 2 el boter 150 g suiker voor de garnering: 3/4 kop fijngehakte walnoten Bereiding Verwarm de oven voor (180 C). Bekleed een ronde bakvorm (diameter 22 cm) met bakpapier. Splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker stijf en klop de eigelen met de rest van de suiker. Voeg, blijf kloppen, geleidelijk de bloem toe aan het eigeelmengsel. Roer er wat geklopt eiwit door om het beslag losser te maken en vouw er dan de rest van het eiwit behoedzaam door. Stort 1/3 deel van het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de cakelaag tot die bleekgoudgeel kleurt (6 à 8 minuten). Neem de cakelaag uit de bakvorm en pel er voorzichtig het bakpapier af. Laat de cakelaag op een rooster helemaal afkoelen. Snijd de afgekoelde cakelaag in 2 lagen. Een Dobostaart bestaat ui 6 lagen, dus je moet nog twee keer eenzelfde cakelaag bakken en die in 2 lagen snijden. Heb je meer dan 1 ronde bakvorm van 22 cm gebruik die dan ook in en bak een paar cakelagen tegelijk. Als het je er tegenop ziet een dunne cakelaag in 2 lagen te snijden, kun je beter maar één laag per keer bakken. Dat betekent wel dat je 6 keer achter elkaar een cakelaag van 1/6 deel beslag moet bakken. Ter bemoediging: een cakelaag is in een mum van tijd gebakken. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en zet die terzijde. Doe 4 eieren, de vanillezaadjes, het poedersuiker en de rum in een metalen kom en zet die op een pan kokend water. Klop het mengsel continu tot het dikker wordt. Het mengsel mag niet te heet worden want dan gaan de eieren splitsen. Neem de kom van de pan en klop tot de room afkoelt. Voeg dan de gesmolten chocolade, 2 el cacaopoeder en de zachte boter toe en roer tot ze helemaal opgenomen zijn. Bestrijk 5 cakelagen met de creme (de zesde bovenste laag wordt bedekt met karamel) en stapel ze op elkaar. Bestrijk ook de rand van de taart met de creme en bedek die met de fijngehakte walnoten. Zet de taart in de koelkast. Snijd de 6de cakelaag in 12 gelijke punten en leg die aaneengesloten op je werkblad voor je. Giet er de karamel op en spreid die egaal over de 12 cakepunten uit. Ga vervolgens met een scherp mes of een pizzasnijder door de naden tussen de punten om ze van elkaar te scheiden vóórdat de karamel hard wordt en je ze niet zomaar meer van elkaar los kunt maken. Laat de punten met de karamel uitharden en leg ze vervolgens boven op de taart en de walnootcoating aan de zijkant . De dobostaart, Hongarije's meest prestigieuze taart dankt zijn naam aan de Hongaarse chef en banketbakker József C. Dobos die de taart introduceerde tijdens de Nationale tentoonstelling van 1885. Dobos had zich ten doel gesteld een taart te creëren die langer goed zou blijven dan ander gebak in een tijd waarin koeling van eetwaren slechts beperkt mogelijk was. Door de cremelagen in de taart, de karamellaag bovenop de taart en de walnootcoating van de zijkant van de taart voorkwam hij uitdroging van zijn taart. Zijn creatie werd een groot succesen en verwierf faam in heel Europa. Om aan de vraag te kunnen voldoen ontwierp Dobos een houten taartdoos waarin hij zijn taarten naar Europese klanten kon verschepen. In 1906 doneerde Dobos zijn recept aan het Hongaarse "Gebak en honingbroodmakersgilde" met de bepaling dat het recept publiekelijk beschikbaar moest blijven. Daarmee voorkwam hij dat nep-Dobostaarten de naam en faam van zijn taart zouden kunnen beschadigen. Om dit recept kun je natuurlijk niet heen in een collectie Hongaarse recepten ook al is het een hele klus het recept in de praktijk ten uitvoer te brengen. Alleen aanbevolen voor hen die over tijd en geduld beschikken en graag en strijdvaardig een uitdaging aangaan: Luctor et emergo! vrij vertaald: Worstel en gij zult de taart te boven komen.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|