R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
DOBOS TORTE
4 p., Hongarije

voor de cake:
6 eieren
100 g suiker
100 g bloem
35 g gesmolten boter

voor de vulling:
4 eieren
200 g poedersuiker
100 g donkere chocolade
2 el cacaopoeder
200 g boter
de zaadjes van een vanillestokje
1 el rum

voor de topping:
2 el boter
150 g suiker

voor de garnering:
3/4 kop fijngehakte walnoten


Bereiding


Verwarm de oven voor (180 C).

Bekleed een ronde bakvorm (diameter 22 cm) met bakpapier.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker stijf en klop de eigelen met de rest van de suiker. Voeg, blijf kloppen, geleidelijk de bloem toe aan het eigeelmengsel. Roer er wat geklopt eiwit door om het beslag losser te maken en vouw er dan de rest van het eiwit behoedzaam door.

Stort 1/3 deel van het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de cakelaag tot die bleekgoudgeel kleurt (6 à 8 minuten).
Neem de cakelaag uit de bakvorm en pel er voorzichtig het bakpapier af. Laat de cakelaag op een rooster helemaal afkoelen.

Snijd de afgekoelde cakelaag in 2 lagen.
Een Dobostaart bestaat ui 6 lagen, dus je moet nog twee keer eenzelfde cakelaag bakken en die in 2 lagen snijden. Heb je meer dan 1 ronde bakvorm van 22 cm gebruik die dan ook in en bak een paar cakelagen tegelijk.
Als het je er tegenop ziet een dunne cakelaag in 2 lagen te snijden, kun je beter maar één laag per keer bakken. Dat betekent wel dat je 6 keer achter elkaar een cakelaag van 1/6 deel beslag moet bakken. Ter bemoediging: een cakelaag is in een mum van tijd gebakken.

Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en zet die terzijde.

Doe 4 eieren, de vanillezaadjes, het poedersuiker en de rum in een metalen kom en zet die op een pan kokend water. Klop het mengsel continu tot het dikker wordt. Het mengsel mag niet te heet worden want dan gaan de eieren splitsen.
Neem de kom van de pan en klop tot de room afkoelt. Voeg dan de gesmolten chocolade, 2 el cacaopoeder en de zachte boter toe en roer tot ze helemaal opgenomen zijn.

Bestrijk 5 cakelagen met de creme (de zesde bovenste laag wordt bedekt met karamel) en stapel ze op elkaar. Bestrijk ook de rand van de taart met de creme en bedek die met de fijngehakte walnoten. Zet de taart in de koelkast.

Snijd de 6de cakelaag in 12 gelijke punten en leg die aaneengesloten op je werkblad voor je. Giet er de karamel op en spreid die egaal over de 12 cakepunten uit. Ga vervolgens met een scherp mes of een pizzasnijder door de naden tussen de punten om ze  van elkaar te scheiden vóórdat de karamel hard wordt en je ze niet zomaar meer van elkaar los kunt maken.

Laat de punten met de karamel uitharden en leg ze vervolgens boven op de taart en de walnootcoating aan de zijkant .


Info


De dobostaart, Hongarije's meest prestigieuze taart dankt zijn naam aan de Hongaarse chef en banketbakker József C. Dobos die de taart introduceerde tijdens de Nationale tentoonstelling van 1885. Dobos had zich ten doel gesteld een taart te creëren die langer goed zou blijven dan ander gebak in een tijd waarin koeling van eetwaren slechts beperkt mogelijk was. Door de cremelagen in de taart, de karamellaag bovenop de taart en de walnootcoating van de zijkant van de taart voorkwam hij uitdroging van zijn taart. Zijn creatie werd een groot succesen en verwierf faam in heel Europa. Om aan de vraag te kunnen voldoen ontwierp Dobos een houten taartdoos waarin hij zijn taarten naar Europese klanten kon verschepen.
In 1906 doneerde Dobos zijn recept aan het Hongaarse "Gebak en honingbroodmakersgilde" met de bepaling dat het recept publiekelijk beschikbaar moest blijven. Daarmee voorkwam hij dat nep-Dobostaarten de naam en faam van zijn taart zouden kunnen beschadigen.

Om dit recept kun je natuurlijk niet heen in een collectie Hongaarse recepten ook al is het een hele klus het recept in de praktijk ten uitvoer te brengen.
Alleen aanbevolen voor hen die over tijd en geduld beschikken en graag en strijdvaardig een uitdaging aangaan: Luctor et emergo! vrij vertaald: Worstel en gij zult de taart te boven komen.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________