![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
10 à 12 p., Cuba ![]() 500 g gedroogde zwarte bonen 2 1/2 l water 3 kippenbouillonblokjes 2 middelgrote uien, fijngesneden 4 tenen knoflook 2 stengels bleekselderij, fijngehakt 2 à 3 blaadjes laurier 2 groene paprika's, fijngesneden 250 g gerookte ham of bacon, in blokjes 1/2 à 1 tl komijn 2 à 4 el olijfolie 1 el limoensap of meer naar smaak óf 2 el witte wijnazijn plus 1 tl suiker zout en peper naar smaak 2 tl paprikapoeder 1/4 tl mosterdpoeder 1 el gedroogde oregano 1 jalapeñopeper, zaad verwijderd verder: hardgekookte eieren, gehakt rode ui, gehakt zure room Bereiding Laat de bonen minimaal 8 uur in water wellen. Giet de bonen af en spoel ze tot het water helemaal helder is. Breng in een grote soeppan 2 1/2 liter water aan de kook. Voeg er de kippenbouillonblokjes, de laurierblaadjes, de blokjes gerookte ham of bacon en de geweekte bonen aan toe en laat het geheel opnieuw aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat de bonen met het deksel half op de pan ongeveer 2 uur garen. Meng in een kommetje de knoflook, paprika, komijn, oregano en mosterdpoeder. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en sauteer er de ui en de fijngesneden jalapeñopeper in. Voeg na een paar minuten de bleekselderij en de fijngesneden paprika's toe en even later 1 à 2 koppen vloeistof uit de pan met bonen, het limoensap, het specerijenmengsel en indien gewenst wat tabasco. Laat het geheel onder voortdurend roeren 5 minuten pruttelen. Voeg de inhoud van de koekenpan aan de soeppan toe en roer goed. Laat de soep met het deksel gedeeltelijk op de pan nog een klein uurtje zachtjes koken. Verwijder de blaadjes laurier. Schep 2 koppen gekookte bonen uit de soep en pureer ze. Roer de puree door de soep. Zet schaaltjes met gehakte, hardgekookte eieren, met gehakte rode ui en met zure room op tafel. Serveer de soep in kommen. Zwarte gedroogde bonen zijn te koop in o.a. reformwinkels. In grote supermarkten tref je ze ook wel -geweekt en voorgekookt- in blik aan. Aanvankelijk kleurt de bouillon als je de bonen toevoegt zwart en dat ziet er niet erg aantrekkelijk uit. Door toevoeging van andere ingrediënten krijgt de soep uiteindelijk de kleur van bruine bonensoep. Laat je echter niet afschrikken door het visueel niet bijzonder aantrekkelijke karakter van de soep, want de soep smaakt erg goed. Een belangrijk ingrediënt in de soep is de ham of bacon, in het bijzonder gerookte rauwe ham. De rooksmaak maakt de soep heel bijzonder. Volgens het oorspronkelijke recept zou de soep in de aangegeven hoeveelheden genoeg zijn voor 4 personen. Maak daar maar gerust 10 à 12 personen van. Je kunt dus met gemak een paar porties invriezen. Dat is een aardige bonus voor een soep waar je behoorlijk wat tijd mee bezig bent.
naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |