R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
 


















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
CUBAANSE ZWARTE BONENSOEP
10 à 12 p., Cuba





500 g gedroogde zwarte bonen
2 1/2 l water
3 kippenbouillonblokjes
2 middelgrote uien, fijngesneden
4 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 à 3 blaadjes laurier
2 groene paprika's, fijngesneden
250 g gerookte ham of bacon, in blokjes
1/2 à 1 tl komijn
2 à 4 el olijfolie
1 el limoensap of meer naar smaak óf 2 el witte wijnazijn plus 1 tl suiker
zout en peper naar smaak
2 tl paprikapoeder
1/4 tl mosterdpoeder
1 el gedroogde oregano
1 jalapeñopeper, zaad verwijderd

verder:
hardgekookte eieren, gehakt
rode ui, gehakt
zure room


Bereiding


Laat de bonen minimaal 8 uur in water wellen.

Giet de bonen af en spoel ze tot het water helemaal helder is.

Breng in een grote soeppan 2 1/2 liter water aan de kook.
Voeg er de kippenbouillonblokjes, de laurierblaadjes, de blokjes gerookte ham of bacon en de geweekte bonen aan toe en laat het geheel opnieuw aan de kook komen.
Draai het vuur laag en laat de bonen met het deksel half op de pan ongeveer 2 uur garen.

Meng in een kommetje de knoflook, paprika, komijn, oregano en mosterdpoeder.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en sauteer er de ui en de fijngesneden jalapeñopeper in.
Voeg na een paar minuten de bleekselderij en de fijngesneden paprika's toe en even later 1 à 2 koppen vloeistof uit de pan met bonen, het limoensap, het specerijenmengsel en indien gewenst wat tabasco.
Laat het geheel onder voortdurend roeren 5 minuten pruttelen.

Voeg de inhoud van de koekenpan aan de soeppan toe en roer goed.
Laat de soep met het deksel gedeeltelijk op de pan nog een klein uurtje zachtjes koken.

Verwijder de blaadjes laurier.
Schep 2 koppen gekookte bonen uit de soep en pureer ze.
Roer de puree door de soep.

Zet schaaltjes met gehakte, hardgekookte eieren, met gehakte rode ui en met zure room op tafel.
Serveer de soep in kommen.


Info


Zwarte gedroogde bonen zijn te koop in o.a. reformwinkels. In grote supermarkten tref je ze ook wel -geweekt en voorgekookt- in blik aan.
Aanvankelijk kleurt de bouillon als je de bonen toevoegt zwart en dat ziet er niet erg aantrekkelijk uit. Door toevoeging van andere ingrediënten krijgt de soep uiteindelijk de kleur van bruine bonensoep.
Laat je echter niet afschrikken door het visueel niet bijzonder aantrekkelijke karakter van de soep, want de soep smaakt erg goed.

Een belangrijk ingrediënt in de soep is de ham of bacon, in het bijzonder gerookte rauwe ham. De rooksmaak maakt de soep heel bijzonder.

Volgens het oorspronkelijke recept zou de soep in de aangegeven hoeveelheden genoeg zijn voor 4 personen. Maak daar maar gerust 10 à 12 personen van. Je kunt dus met gemak een paar porties invriezen. Dat is een aardige bonus voor een soep waar je behoorlijk wat tijd mee bezig bent.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________