R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
CLAFOUTIS
dessert, 6 à 8 p., Frankrijk





500 g zoete zwarte kersen,
75 g suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
een klontje boter
75 g tarwebloem
1/4 tl zout
2 1/2 dl melk
2 el poedersuiker

optioneel:
2 à 3 el kirsch


Bereiding


Ontpit de kersen indien nodig en besprenkel ze indien gewenst met kirsch.

Verwarm de oven voor op 175 C.

Vet een laag rond bakblik, bijvoorbeeld een quichevorm, in met wat boter.
Doe de eieren, de suiker en de vanillesuiker in een kom en klop ze schuimig.

Meng de bloem en het ei-suikermengsel.
Voeg de melk en het zout toe en klop het geheel tot een egaal beslag.

Giet een dun laagje beslag in de bakvorm.
Zet de bakvorm in de oven en bak het laagje 4 à 5 minuten.

Neem de bakvorm uit de oven en verdeel de kersen over het gestolde beslag.
Giet de rest van het beslag over de kersen en zet de clafoutis terug in de oven.
Bak de clafoutis tot de bovenkant een mooi goudbruine kleur heeft (40 à 45 minuten).

Bestrooi de afgekoelde clafoutis met poedersuiker.


Info


In de Limousin, waar clafoutis vandaan komt, wordt het dessert in het kersenseizoen veelal bereid met kersen mét pit.
Ontpitte kersen geven meer vocht af en dat is van invloed op het eindresultaat.
Toch verdient het aanbeveling ontpitte kersen te gebruiken. Als je dat niet doet, moet de clafoutis zo behoedzaam gegeten worden dat de lol er snel af is.
Clafoutis wordt buiten de Limousin ook wel bereid met perziken, pruimen, appels en bananen.
Behalve zoete clafoutis worden er ook wel hartige varianten gebakken, bijvoorbeeld met spekjes, ui en champignons. Deze worden niet gegeten als dessert.






Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________