R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHIPA SO'O
4 p., Paraguay

500 g maismeel of 250 maismeel en 250 tarwebroodmeel
250 g gezouten boter of reuzel, in blokjes
1 el yuca-zetmeel of maizena
100 g halfharde kaas zoals gouda, cheddar, gruyère...
(geraspt of in kleine blokjes)
100 g harde kaas zoals parmezaan, pecorino...
(geraspt of in kleine blokjes)
1 tl zout of naar smaak
2 eieren
250 ml melk

voor de vulling:
250 g rundergehakt
1 ui, fijngehakt
4 teentjes knoflook, geperst
zout en zwarte peper, naar smaak
1 rode paprika of poblanopeper, fijngesneden
een snuf komijn
1/3 kop peterselie of lenteui
3 hardgekookte eieren, gehakt
olijfolie


Bereiding


Verhit de olijfolie en fruit er de ui en paprika in tot de stukjes ui glazig zijn.
Voeg de knoflook toe en een halve minuut later het gehakt.
Bak het gehakt rul en kruid het met de komijn en zout en peper.
Voeg als het gehakt gaar is de gehakte hardgekookte eieren toe. Roer ze door groente-gehaktmengsel en laat ze op temperatuur komen.

Proef of het geheel voldoende op smaak is. Voeg zonodig nog zout en/of peper toe en zet de pan terzijde.

Meng in een kom het maismeel (of het maismeel en het tarwebroodmeel), het yucazetmeel (of de maizena) en het zout.
Voeg de blokjes boter toe en werk ze met je vingertoppen door het meelmengsel tot een kruimelige substantie. Voeg de geraspte of in blokjes gesneden halfharde en harde kaas toe en "woel" ze met je handen door het kruim.
Voeg beetje bij beetje de melk toe zodat het kruim gaat binden. Ga als de melk helemaal opgenomen is over op kneden. Kneed het mengsel tot het een egaal en elastisch deeg is geworden.

Verwam de oven voor (185 C).

Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken en rol ze tot bollen.
Druk een bol deeg plat en leg op het middel van het rondje 1/9 deel van de vulling. Vouw er vervolgens het deeg omheen zodat de vulling helemaal ingesloten wordt. Leg de chipa op een met boter ingevette bakplaat die licht bestrooid is met maismeel en neem de volgende deegbol onder handen..... er zijn nog 8 wachtenden voor U...!

Bestrijk de chipa's zo je wilt met melk (dat geeft een mooiere kleur) en bak ze 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Na het bakken kunnen de chipa's barsten vertonen.


Info


Je kunt een deel van de fijngesneden paprika aan het deeg toevoegen. Dat verfraait het uiterlijk  van de gebakken chipa's.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________