R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| chili met vlees, 6 p., Mexico 500 g rundergehakt 2 uien, fijngesneden 1 rode paprika 1 groene paprika 1 rode chilipeper 400 g tomatenblokjes (blik) 450 g voorgeweekte kidneybonen mais- of olijfolie 2 à 3 teenjes knoflook, fijngesneden 2 takjes tijm, alleen de blaadjes 2 tl gedroogde basilicum 1 tl gedroogde oregano 1 tl komijn 2 tl zoete paprika 1 kaneelstokje 1 laurierblad 1 runderbouillonblokje opgelost in 2 dl water 5 el tomatenpuree een paar verse tomaten, in stukjes zout en (cayenne)peper naar smaak optioneel ananas, banaan, perzik, mango zure room of crème fraiche guacamole Bereiding Fruit in een paar eetlepels olie de uien, knoflook, de van zaad ontdane en in kleine stukjes gesneden chilipeper en de tijmblaadjes. Bak in een andere pan het gehakt rul. Voeg de oregano, basilicum, komijn en zoete paprika aan de pan met het uienmengsel toe. Fruit ze even mee. Voeg het rul gebakken gehakt eveneens toe en schep het geheel om. Voeg de tomatenblokjes, de verse tomaten en de in stukjes gesneden paprika's toe en laat ze 5 minuten meegaren. Voeg de runderbouillon, het kaneelstokje en het laurierblad toe. Meng het geheel opieuw en breng het aan de kook. Voeg als de saus wat ingedikt is de bonen toe en laat ze 10 minuten op laag vuur meegaren. Breng de chili op smaak met zout en peper. Gewoonlijk worden er guacamole en zure room of crème fraîche bij chili con carne geserveerd. Voor een meer zoete chili con carne kunnen er vruchten als ananas, banaan, perzik of mango worden toegevoegd. Gerechten kunnen aan mode of trend onderhevig zijn. Chili con carne is er een sprekend voorbeeld van net als Crèpes Suzette. Eens waren dat uitermate populaire gerechten maar er volgde een periode waarin je er met goed fatsoen eigenlijk niet meer mee voor de dag kon komen. Voor chili con carne volgde eerherstel en diverse trendy en populaire t.v.-koks als Gordon Ramsy, Jamie Oliver en Nigella lawson lieten er nog maar kort geleden hun culinaire licht over schijnen en maakten de chili weer helemaal "hot". Vanzelfsprekend bleven eigen "twists" niet uit. Nigella bijvoorbeeld stopt chorizo in haar chili en ook mozzarella. Over trendy gesproken! Met zoete, niet te scherpe chili con carne krijg je gemakkelijk kinderen aan de bonen en dat is een goede zaak want bonen zullen een steeds grotere rol gaan spelen in de voedselvoorziening. Los van dit alles: als het buiten guurt, zijn er weinig schotels die zo goed voldoen als tijdloze chili con carne en dat geldt niet alleen voor kinderen en studenten. |