R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten










































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHILI CON CARNE
chili met vlees, 6 p., Mexico

reeks 515 (141K)



500 g rundergehakt
2 uien, fijngesneden
1 rode paprika
1 groene paprika
1 rode chilipeper
400 g tomatenblokjes (blik)
450 g voorgeweekte kidneybonen
mais- of olijfolie
2 à 3 teenjes knoflook, fijngesneden
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
2 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 tl komijn
2 tl zoete paprika
1 kaneelstokje
1 laurierblad
1 runderbouillonblokje opgelost in 2 dl water
5 el tomatenpuree
een paar verse tomaten, in stukjes
zout en (cayenne)peper naar smaak

optioneel
ananas, banaan, perzik, mango
zure room of crème fraiche
guacamole


Bereiding


Fruit in een paar eetlepels olie de uien, knoflook, de van zaad ontdane en in kleine stukjes gesneden chilipeper en de tijmblaadjes.

Bak in een andere pan het gehakt rul.

Voeg de oregano, basilicum, komijn en zoete paprika aan de pan met het uienmengsel toe. Fruit ze even mee.
Voeg het rul gebakken gehakt eveneens toe en schep het geheel om.
Voeg de tomatenblokjes, de verse tomaten en de in stukjes gesneden paprika's toe en laat ze 5 minuten meegaren.

Voeg de runderbouillon, het kaneelstokje en het laurierblad toe. Meng het geheel opieuw en breng het aan de kook.
Voeg als de saus wat ingedikt is de bonen toe en laat ze 10 minuten op laag vuur meegaren.
Breng de chili op smaak met zout en peper.

Gewoonlijk worden er guacamole en zure room of crème fraîche bij chili con carne geserveerd.
Voor een meer zoete chili con carne kunnen er vruchten als ananas, banaan, perzik of mango worden toegevoegd.


Info


Gerechten kunnen aan mode of trend onderhevig zijn. Chili con carne is er een sprekend voorbeeld van net als Crèpes Suzette.
Eens waren dat uitermate populaire gerechten maar er volgde een periode waarin je er met goed fatsoen eigenlijk niet meer mee voor de dag kon komen.
Voor chili con carne volgde eerherstel en diverse trendy en populaire t.v.-koks als Gordon Ramsy, Jamie Oliver en Nigella lawson lieten er nog maar kort geleden hun culinaire licht over schijnen en maakten de chili weer helemaal "hot". Vanzelfsprekend bleven eigen "twists" niet uit. Nigella bijvoorbeeld stopt chorizo in haar chili en ook mozzarella. Over trendy gesproken!

Met zoete, niet te scherpe chili con carne krijg je gemakkelijk kinderen aan de bonen en dat is een goede zaak want bonen zullen een steeds grotere rol gaan spelen in de voedselvoorziening.

Los van dit alles: als het buiten guurt, zijn er weinig schotels die zo goed voldoen als tijdloze chili con carne en dat geldt niet alleen voor kinderen en studenten.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________