R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p. Mexico voor de kip: 500 g kipfilet 1 ui, in 4 delen 2 teentjes knoflook, geplet voor de tomatensaus: 2 uien, fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesneden 12 tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en gepureerd of..... een pakje gezeefde tomaten (passato, 500 ml)) 1 el verse koriander, fijngeknipt zout en peper naar smaak jalapeñopeper(s), verse rode chilipeper(s) of tabasco, naar smaak verder: 4 maistortilla's 125 à 250 g zure room aangelengd met een beetje water 225 g manchego 225 g mozzarella Bereiding Ontvel de tomaten (dompel ze even in kokend water en laat ze vervolgens schrikken in koud water), verwijder het zaad en hak het vruchtvlees grof. Snijd een ui in vier delen. Snijd de overige twee uien fijn. Hak of knip de koriander fijn. Snijd beide kazen in dunne plakken. Snijd de tortilla's in niet te brede repen en verdeel de repen al naar gelang de lengte in meerdere stukken. Snijd de peper(s) open en verwijder het zaad. Hak de pepers vervolgens fijn. Kook de kip, de in vier stukken gesneden ui en 2 tenen geplette knoflook in weinig water met wat zout. Zet het deksel op de pan en laat het vlees op matig vuur langzaam garen. Leg het gegaarde vlees op een bord en laat het afkoelen. Trek het vlees met je vingers of met behulp van 2 vorken in stukjes. Het kookwater met de ui en de knoflook heb je verder niet nodig. Maak de tomatensaus. Sauteer de 2 fijngesneden uien en 1 teen knoflook in een beetje olie. Voeg als de uien glazig zijn de tomaten, de koriander en de peper(s) of tabasco toe. Laat de saus op middelhoog vuur 10 minuten pruttelen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de stukjes kip bij de saus. Draai het vuur laag en laat de kip een paar minuten (niet langer, anders droogt het vlees uit) de smaak van de tomatensaus opnemen. Doe een laagje olie in een pan en frituur er de stukken tortilla in tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Neem een flinke ovenschaal en bedek de bodem met een laagje gefrituurde stukken tortilla. Schep er een laagje saus met kip over. Schep wat zure room over de saus en bedek het geheel met een laagje kaas. Herhaal dit patroon een keer. Verwarm de oven voor op 165 à 170 C. Zet de schaal in de oven en bak de chilaquiles 45 minuten. Serveer het gerecht met een salade of bonenschotel en de gefrituurde stukjes tortilla. In plaats van tomaten kun je voor dit gerecht ook tomatillo's gebruiken. Het heet dan "chilaquiles verdes". Chilaquiles wordt ook wel een armeliedenschotel genoemd, omdat het gerecht zijn onstaan dankt aan de verwerking van kliekjes en restjes. Manchego (een pikante Spaanse kaas op basis van schapenmelk) is gewoonlijk verkrijgbaar in gespecialiseerde kaaswinkels.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |