R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten










































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
CHILAQUIILES ROJOS CON POLLO
4 p. Mexico





voor de kip:
500 g kipfilet
1 ui, in 4 delen
2 teentjes knoflook, geplet

voor de tomatensaus:
2 uien, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
12 tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en gepureerd of.....
een pakje gezeefde tomaten (passato, 500 ml))
1 el verse koriander, fijngeknipt
zout en peper naar smaak
jalapeñopeper(s), verse rode chilipeper(s) of tabasco, naar smaak

verder:
4 maistortilla's
125 à 250 g zure room aangelengd met een beetje water
225 g manchego
225 g mozzarella


Bereiding


Ontvel de tomaten (dompel ze even in kokend water en laat ze vervolgens schrikken in koud water), verwijder het zaad en hak het vruchtvlees grof.

Snijd een ui in vier delen. Snijd de overige twee uien fijn.
Hak of knip de koriander fijn.
Snijd beide kazen in dunne plakken.
Snijd de tortilla's in niet te brede repen en verdeel de repen al naar gelang de lengte in meerdere stukken.
Snijd de peper(s) open en verwijder het zaad. Hak de pepers vervolgens fijn.

Kook de kip, de in vier stukken gesneden ui en 2 tenen geplette knoflook in weinig water met wat zout.
Zet het deksel op de pan en laat het vlees op matig vuur langzaam garen.

Leg het gegaarde vlees op een bord en laat het afkoelen. Trek het vlees met je vingers of met behulp van 2 vorken in stukjes.
Het kookwater met de ui en de knoflook heb je verder niet nodig.

Maak de tomatensaus.
Sauteer de 2 fijngesneden uien en 1 teen knoflook in een beetje olie. Voeg als de uien glazig zijn de tomaten, de koriander en de peper(s) of tabasco toe.
Laat de saus op middelhoog vuur 10 minuten pruttelen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe de stukjes kip bij de saus. Draai het vuur laag en laat de kip een paar minuten (niet langer, anders droogt het vlees uit) de smaak van de tomatensaus opnemen.

Doe een laagje olie in een pan en frituur er de stukken tortilla in tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Neem een flinke ovenschaal en bedek de bodem met een laagje gefrituurde stukken tortilla.
Schep er een laagje saus met kip over.
Schep wat zure room over de saus en bedek het geheel met een laagje kaas.
Herhaal dit patroon een keer.

Verwarm de oven voor op 165 à 170 C.

Zet de schaal in de oven en bak de chilaquiles 45 minuten.
Serveer het gerecht met een salade of bonenschotel en de gefrituurde stukjes tortilla.


Info


In plaats van tomaten kun je voor dit gerecht ook tomatillo's gebruiken. Het heet dan "chilaquiles verdes".
Chilaquiles wordt ook wel een armeliedenschotel genoemd, omdat het gerecht zijn onstaan dankt aan de verwerking van kliekjes en restjes.
Manchego (een pikante Spaanse kaas op basis van schapenmelk) is gewoonlijk verkrijgbaar in gespecialiseerde kaaswinkels.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________