R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten










































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
CHICKEN MOLE
chocolade-kip, 4 p., Mexico

3 el plantaardige olie
8 kippendijen of -poten
1 ui, in stukjes
1 groene paprika, zaad verwijderd en in stukjes
1 poblano-peper, zaad verwijderd en fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen kaneel
1 blik tomaten (400 g)
1/4 kop rozijnen
2 chipotle-pepers
1 kop kippenbouillon
1 kop donker Mexicaans bier of een andere soort donker bier
2 el pindakaas
2 el suiker
1 tl zout
60 g ongezoete chocolade, in stukjes

verder:
witte rijst
warme tortilla's
zure room
verse koriander, fijngehakt


Bereiding


Verhit de olie in een ruime pan en bruin er het kippenvlees aan alle kanten in.

Schep het gebruinde kippenvlees op een bord en doe de ui, paprika, poblano-peper en knoflook in de pan. Sauteer ze tot de groenten zacht en licht gekarameliseerd zijn.

Voeg de chilipoeder, komijn en kaneel toe en bak ze 3 minuten mee.
Voeg de tomaten, rozijnen, chipotle-pepers, kippenbouillon, bier, pindakaas, suiker en zout toe. Laat het geheel 20 minuten sudderen. Roer regematig.

Doe de inhoud van de pan in de keukenmachine en voeg er de stukjes chocolade aan toe. Blend de ingrediënten tot een egale saus.

Doe de kippendijen of poten in een braadpan en giet er de saus over.
Doe het deksel op de pan. Laat het geheel sudderen tot het kippenvlees helemaal gaar is.
Kook ondertussen de rijst.

Leg op vier borden een warme tortilla, schep er de rijst op en óp de rijst de kip. Giet er de saus over.
Garneer het gerecht, indien gewenst, met zure room en verse koriander.
Vries een eventueel overschot aan saus in en bewaar dat voor de volgende keer.


Info


Poblano-pepers zien eruit als lange, brede paprika's. Ze zijn mild pikant en worden dan ook vaak van een vulling voorzien en/of gegrild aangeboden.
In gedroogde vorm wordt de Poblano Anche genoemd.
De poblano, één van de meest gebruikte pepers in de Mexicaanse keuken, is hier niet algemeen verkrijgbaar maar er zijn diverse webwinkels die ze zowel vers als gedroogd te koop aanbieden.

Chipotle-pepers zijn gerookte, gedroogde jalapeño pepers, die eveneens veel gebruikt worden in de Mexicaanse keuken. Ze zijn hier vandaag de dag tot in supermarkten toe in glazen potjes goed verkijgbaar zij het gemarineerd in adobosaus.

"Flah back".
Het is al wat jaren geleden dat ik voor het eerst Chicken mole bereidde. Daar is het verder lang bij gebleven. Reden is dat de "première" van dit gerecht destijds te midden van mijn verwanten min of meer in het water viel, figuurlijk gesproken. De voortekenen waren al niet erg gunstig want tijdens de mise-en-place drong zich aan mij het weinig verheffende beeld op van een dronken chili-kip met een pindarotsje in haar snavel en een blik bier tussen de poten geklemd, tripel nota bene. Hoe dit gerecht met enthousiasme aan de man te brengen? Ik verjoeg de donkere wolken door na een korte meditatie en een snelle yoga-oefening mezelf moed in te spreken met vragen als:  Wie houdt er nu -behalve vegetariërs dan- niet van kip?... en chocolade?....wie houdt er nu niet van chocolade?.. of paprika?..., tomaat?... of bier, knoflook, zure room en koriander? Koriander is inderdaad geen allemansvriend, daar moet je wel een beetje liefhebber van zijn maar verder? Juist...... maar.... dat alles tegelijk, in één gerecht, dat is natuurlijk andere koek. Oprah's adagium indachtig "you can have it all, but not at the same time", dreigde mijn moeizaam herkregen innerlijke harmonie weer te doen wankelen maar ik bood weerstand met een heldhaftig: "O ja hoor, dat kan best wel, als je het echt wilt". Geen gemekker meer, aan de slag.

Ega en kinderen zaten inmiddels afwachtingsvol aan tafel.
"Nu heb ik toch iets bijzonders: Mexicaanse Chicken Mole met chocolade en pindakaas......hmmmm", probeerde ik dapper.
Dat het heel bijzonder was, kon ieder beamen maar verder ging het enthousiasme niet. Ik ben door het stof gegaan voor de chicken mole met opmerkingen als: "Maar pap, dat begrijpt een kind nog wel, dat dat niks kan worden". Mijn verweer dat Mexicaanse kinderen dit heel erg lekker vinden, hielp geen zier: ... "Ja, maar wij zijn geen Mexicaanse kinderen"! Dat wist ik natuurlijk zelf ook wel maar goed...  om het verhaal niet langer dan noodzakelijk lang te maken:  de onlangs herkanste Chicken mole heeft de toets der kritiek glansrijk weten te doorstaan, er werd namelijk meerdere keren opgeschept, wat het beste kriterium is voor geslaagd koken in eigen kring. En die premiere toendertijd? Toen heeft de ambitieuze maar nog nauwelijks ervaren kok vast zijn dag niet gehad.





Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________