R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHARQUICAN

vleesstew, 4 à 6 p., Chili






4 middelgrote aardappels, in stukken gesneden
400 g pompoen, in stukken gesneden
300 g wortels, in stukken gesneden
1 kop erwten (uit blik, pot of diepvries)
1 kop zoete mais
1 jalapeñopeper, zaad verwijderd
1 ui, fijngehakt
450 g gedroogd geroosterd vlees of 450 g rundergehakt
1 tomaat
2 koppen runderbouillon of wat meer
1 tl komijn
zout
plantaardige olie
4 à 6 eieren

optioneel:
2 tenen knoflook
1 tl oregano of peterselie
1 tl paprika


Bereiding

Kook de in stukken gesneden wortels, pompoen en aardappels 15 minuten in een pan met gezouten water.

Verhit wat olie in een pan en fruit er de ui en (eventueel) de knoflook en de van zaad en zaadlijsten ontdane jalapeñopeper in.
Voeg de fijngesneden tomaat, het gehakt, de komijn en (eventueel) het paprikapoeder toe.
Voeg als het vlees gaar is de beetgaar gekookte aardappels, pompoen en wortels toe en vervolgens de mais en de erwten.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en (eventueel) oregano of peterselie.

Laat het gerecht nog 15 minuten zachtjes sudderen.
Serveer iedere portie charquicán met een gebakken ei erop.


Info


Charquican is een Chileense vlees-stew. Het woord is afgeleid van “charqui” wat (zon)gedroogd vlees betekent en van “cancan” wat geroosterd betekent. Het hoofdingrediënt is dus geroosterd gedroogd vlees.
De bereiding van authentieke charquican begint al een paar dagen van te voren met het drogen van het vlees. Het gedroogde vlees wordt daarna gebakken in reuzel of olie.
Gewoonlijk worden er voor charquican restanten vlees en gemakkelijk verkrijgbare groenten gebruikt. Aardappels, mais, pompoen, ui, bouillon, tomaat en chilipeper behoren tot de vaste ingrediënten. Ze kunnen al naar gelang het aanbod op een bepaald moment aangevuld worden met verse groenten.

Charquican wordt al lang niet meer exclusief bereid met gedroogd(e) en geroosterd(e) vlees(resten). Het alternatief is gewoonlijk gemalen rundsvlees (gehakt). In dat geval is de naam van het gerecht in feite achterhaald.

Karakteristiek voor Charquican is dat er een gebakken ei bij geserveerd wordt, iets wat je wel bij meer Chileense gerechten ziet.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________