|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
|
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodj, in schijfjes va Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
4 p., Israël 4 à 5 appels (granny smith/fuji) (geschild en van klokhuis ontdaan) 2 bananen 1/2 kop rozijnen 1/4 kop amandelen 1/4 kop pistachenootjes 1/4 kop pecannoten 2 à 4 el (zoete) rode wijn 2 el sinaasappelsap 1/2 tl kaneel optioneel: 1/2 tl suiker Bereiding Doe de appels, bananen, rozijnen en noten in de kom van de foodprocessor en puls een paar keer tot de charoset een grofgehakte consistentie heeft . Voeg de wijn, het sinaasappelsap en de kaneel toe en roer ze er doorheen. Proef en voeg indien gewenst nog wat suiker of wijn toe. Koel charoset tot het moment van serveren. In een aantal recepten voor charoset wordt afgeraden het hakken/snijden van de ingrediënten aan de foodprocessor over te laten omdat charoset dan snel te fijn wordt en textuur verliest. Dat dát te allen tijde voorkomen moet worden moge blijken uit het gebod dat ik in één van die recepten tegenkwam: "Whatever you do, don't use the food processor, because the best part is the texture. Hand chop everything...." Charoset kan op zichzelf gegeten worden maar ook als spread op matzo-crackers Charoset wordt bovenal gegeten als een onderdeel van de maaltijd bij de seiderviering: de avondmaaltijd op de eerste avond van Pesach (vrijheidsfeest ter herdenking/viering van het einde van de Joodse slavernij in Egypte). Het bovenstaande recept voor charoset is een mengvorm van charoset Ashkenazi-stijl (gewoonlijk met appels en walnoten) en charoset Sephardi-stijl (gewoonlijk met bananen, rozijnen, amandelen en pistechenootjes). . naar boven |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |