R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E  


kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodj, in schijfjes va
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHAROSET MET GEMENGDE NOTEN
4 p., Israël






4 à 5 appels (granny smith/fuji)
(geschild en van klokhuis ontdaan)
2 bananen
1/2 kop rozijnen
1/4 kop amandelen
1/4 kop pistachenootjes
1/4 kop pecannoten
2 à 4 el (zoete) rode wijn
2 el sinaasappelsap
1/2 tl kaneel

optioneel:
1/2 tl suiker


Bereiding


Doe de appels, bananen, rozijnen en noten in de kom van de foodprocessor
en puls een paar keer tot de charoset een grofgehakte consistentie heeft .
Voeg de wijn, het sinaasappelsap en de kaneel toe en roer ze er doorheen.
Proef en voeg indien gewenst nog wat suiker of wijn toe.

Koel charoset tot het moment van serveren.

In een aantal recepten voor charoset wordt afgeraden het hakken/snijden van de ingrediënten aan de foodprocessor over te laten omdat charoset dan snel te fijn wordt en textuur verliest. Dat dát te allen tijde voorkomen moet worden moge blijken uit het gebod dat ik in één van die recepten tegenkwam: "Whatever you do, don't use the food processor, because the best part is the texture. Hand chop everything...."


Info


Charoset kan op zichzelf gegeten worden maar ook als spread op matzo-crackers

Charoset wordt bovenal gegeten als een onderdeel van de maaltijd bij de seiderviering: de avondmaaltijd op de eerste avond van Pesach (vrijheidsfeest ter herdenking/viering van het einde van de Joodse slavernij in Egypte).

Het bovenstaande recept voor charoset is een mengvorm van charoset Ashkenazi-stijl (gewoonlijk met appels en walnoten) en charoset Sephardi-stijl (gewoonlijk met bananen, rozijnen, amandelen en pistechenootjes).
.



naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________