R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E  

kleurrijke wereldgerechten


















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHALLAH
vlechtbrood, Israël

reeks 515 (141K)



300 ml lauwwarm water
6 g droge gist
60 ml honing
30 ml plantaardige olie
3 eieren
9 g zout
500 g tarwebloem

optioneel:
4 g maanzaad


Bereiding


Doe het lauwwarme water in een grote kom en voeg er de gist aan toe.
Klop er de honing, de olie, 2 eieren en het zout door.
Klop de bloem in gedeeltes door het mengsel. Ga over op kneden als het mengsel dikker wordt.
Kneed het deeg tot het soepel is en niet meer plakt. Voeg zonodig wat bloem toe.
Maak een bol van het deeg. Leg de bol in een kom en bedek die met een vochtige theedoek.
Laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is (ca 1 1/2 uur).

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk er eventuele luchtbellen uit.
Rol het deeg in een rechthoekige vorm uit en verdeel het vervolgens in 3 evengrote repen.
Rol iedere reep met je handen op je werkblad heen en weer tot de reep een rol geworden is met een lengte van ca 50 cm.

Leg de drie "deegdraden" naast elkaar.
Knijp de uiteindes aan 1 kant samen.
Maak een vlecht van de 3 draden. Rond de vlecht af door de draden aan het uiteinde van de vlecht samen te knijpen.

Leg de vlecht in een rechte lijn of als een krans op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bedek het deeg opnieuw met een vochtige theedoek en laat het 1 uur narijzen.

Verwarm de oven voor op 190 C.
Klop het derde ei los en bestrijk er het brood mee. Strooi er maanzaad over, indien gewenst. Bak het brood 25 minuten.

Laat het brood minstens een uur afkoelen voor het aan te snijden.


Info


Als je de Joodse traditie in acht neemt, zou je de ingrediënten moeten verdubbelen en 2 vlechtbroden bakken in plaats van 1 én ieder vlechtbrood zou niet uit 3 maar uit 6 "draden" moeten bestaan.
Van oudsher beginnen de 3 Sabbath-maaltijden ieder met 2 hele broden. Dit "dubbele" brood herinnert aan de manna die uit de hemel viel, toen de Israëliten 40 jaar door de woestijn zwierven na de verbanning uit Egypte. Het regende geen manna op de sabbath. De dag ervoor viel er echter een dubbele hoeveelheid en werden er dienovereenkomstig 2 broden gebakken.
Ieder brood wordt traditioneel geweven met zes "draden". De 2 broden representeren de 12 stammen van Israël.

Op Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar, wordt challah ook wel cirkelvormig gebakken - daarmee de cyclus van het jaar symboliserend - en wordt het verrijkt met rozijnen. Soms wordt het brood bestreken met honing ter ere van het "zoete nieuwe jaar".

Los van de religieuze achtergond, kun je challah gerust als een "hemels" brood bestempelen. De licht-zoete, zachte luchtigheid van het brood doet denken aan een Franse brioche, hoewel er een aanzienlijk verschil bestaat tussen deze broden: het Joodse brood wordt in principe bereid zonder zuivel en bevat dus geen melk en boter.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________