|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
|
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
vis met rijst en groenten, 4 à 6 p., Senegal 1 hele vis van 900 à 1000 g of 800 g visfilet 1/4 kop peterselie, fijngesneden 2 à 3 rode chilipepers, fijngesneden 2 à 3 tenen knoflook, fijngesneden 1/4 kop pinda- dendé- of plantaardige olie 2 uien, fijngesneden of gehakt 1/4 kop tomatenpuree 5 koppen bouillon of water 3 wortels, in schijfjes 1/2 kool, in reepjes 225 g pompoen, geschild en in blokjes gesneden 1 aubergine, in blokjes gesneden 2 koppen rijst zout en peper naar smaak voor de garnering: partjes citroen Bereiding Spoel de vis met koud water. Dep de vis droog. Snijd de vis aan beide kanten op drie plaatsen diagonaal 1 à 1 1/2 cm diep in. Meng de peterselie, chilipeper, knoflook, zout en peper en stop het mengsel ("roff") in de inkepingen. Verhit op middelhoog vuur de olie in een pan en bak er de vis aan beide kanten in aan. Leg de vis vervolgens op een bord. Doe de uien in de pan en sauteer ze 5 à 7 minuten in de achtergebleven olie tot ze kleur krijgen. Voeg de tomatenpuree toe en 1/4 kop water. Meng de puree en het water met de uien en laat het mengsel 2 à 3 minuten pruttelen. Voeg 5 koppen bouillon of water toe en laat ze op temperatuur komen. Voeg de wortels, kool, pompoen en aubergine toe en laat ze op matig vuur 35 à 40 minuten garen. Voeg de aangebakken vis toe en laat het geheel nog 15 minuten pruttelen. Schep de vis, de groenten en 1 kop bouillon in een schaal. Bedek de schaal met folie en zet die in een warme oven. Zeef de rest van de bouillon. Voeg er zoveel water aan toe dat je 4 koppen vloeistof hebt. Breng het bouillon-watermengsel aan de kook. Voeg de rijst toe en peper en zout. Draai het vuur laag en plaats het deksel op de pan. Kook de rijst tot ze gaar is. Giet de rijst af. Vang de bouillon op. Verdeel de rijst over een grote serveerschaal, inclusief de krokante deeltjes die aan de bodem zijn blijven plakken. Spreid de groenten over het midden van de rijst uit en leg er de vis op. Giet er tenslotte de bouillon over. Garneer ceebu jen met partjes citroen. Ceebu jen, spreek uit "cheh-boo jen" is één van de populairste gerechten in Senegal, vooral langs de kust. "Ceebu" betekent "rijst" en "jen" betekent vis. Deze klassieker met z'n mix van vis, rijst en groenten doet denken aan Spaanse paella en Creoolse jambalaya. Iedere soort stevige witte vis is geschikt voor ceebu jen. Je kunt het gerecht ook bereiden met visfilet(s). Marineer de filets in de "roff" in plaats van er inkepingen mee te vullen. Voeg de roff aan de pan toe als je de uien gaat sauteren. In Senegal voegt men vaak kleine hoeveelheden, gerookte, gedroogde vis aan het gerecht toe. Het gerecht kan ook met vlees bereid worden (Ceebu yapp). Ceebu jen wordt in Senegal met de handen gegeten vanuit een gemeenschappelijk kom of schaal. De gastvrouw verdeelt de vis en groenten in porties over de rijst. Ieder eet de portie die het dichtstbij ligt. Neem een stukje vis of groente en wat rijst in je rechterhand, knijp er een balletje van en stop het in je mond. Neem enig geknoei voor lief of eet ceebu jen op de westerse manier met bestek. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |