R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten














































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CEEBU JEN
vis met rijst en groenten, 4 à 6 p., Senegal


    
   


1 hele vis van 900 à 1000 g of 800 g visfilet
1/4 kop peterselie, fijngesneden
2 à 3 rode chilipepers, fijngesneden
2 à 3 tenen knoflook, fijngesneden
1/4 kop pinda- dendé- of plantaardige olie
2 uien, fijngesneden of gehakt
1/4 kop tomatenpuree
5 koppen bouillon of water
3 wortels, in schijfjes
1/2 kool, in reepjes
225 g pompoen, geschild en in blokjes gesneden
1 aubergine, in blokjes gesneden
2 koppen rijst
zout en peper naar smaak

voor de garnering:
partjes citroen


Bereiding


Spoel de vis met koud water. Dep de vis droog.
Snijd de vis aan beide kanten op drie plaatsen diagonaal 1 à 1 1/2 cm diep in.
Meng de peterselie, chilipeper, knoflook, zout en peper en stop het mengsel ("roff") in de inkepingen.
Verhit op middelhoog vuur de olie in een pan en bak er de vis aan beide kanten in aan. Leg de vis vervolgens op een bord.

Doe de uien in de pan en sauteer ze 5 à 7 minuten in de achtergebleven olie tot ze kleur krijgen.
Voeg de tomatenpuree toe en 1/4 kop water. Meng de puree en het water met de uien en laat het mengsel 2 à 3 minuten pruttelen.

Voeg 5 koppen bouillon of water toe en laat ze op temperatuur komen.

Voeg de wortels, kool, pompoen en aubergine toe en laat ze op matig vuur 35 à 40 minuten garen.
Voeg de aangebakken vis toe en laat het geheel nog 15 minuten pruttelen.

Schep de vis, de groenten en 1 kop bouillon in een schaal. Bedek de schaal met folie en zet die in een warme oven.
Zeef de rest van de bouillon. Voeg er zoveel water aan toe dat je 4 koppen vloeistof hebt.
Breng het bouillon-watermengsel aan de kook. Voeg de rijst toe en peper en zout.
Draai het vuur laag en plaats het deksel op de pan. Kook de rijst tot ze gaar is.

Giet de rijst af. Vang de bouillon op.
Verdeel de rijst over een grote serveerschaal, inclusief de krokante deeltjes die aan de bodem zijn blijven plakken.
Spreid de groenten over het midden van de rijst uit en leg er de vis op.
Giet er tenslotte de bouillon over.
Garneer ceebu jen met partjes citroen.


Info


Ceebu jen, spreek uit "cheh-boo jen" is één van de populairste gerechten in Senegal, vooral langs de kust. "Ceebu" betekent "rijst" en "jen" betekent vis.
Deze klassieker met z'n mix van vis, rijst en groenten doet denken aan Spaanse paella en Creoolse jambalaya.
Iedere soort stevige witte vis is geschikt voor ceebu jen. Je kunt het gerecht ook bereiden met visfilet(s). Marineer de filets in de "roff" in plaats van er inkepingen mee te vullen. Voeg de roff aan de pan toe als je de uien gaat sauteren.

In Senegal voegt men vaak kleine hoeveelheden, gerookte, gedroogde vis aan het gerecht toe.

Het gerecht kan ook met vlees bereid worden (Ceebu yapp).

Ceebu jen wordt in Senegal met de handen gegeten vanuit een gemeenschappelijk kom of schaal. De gastvrouw verdeelt de vis en groenten in porties over de rijst. Ieder eet de portie die het dichtstbij ligt.
Neem een stukje vis of groente en wat rijst in je rechterhand, knijp er een balletje van en stop het in je mond. Neem enig geknoei voor lief of eet ceebu jen op de westerse manier met bestek.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________