R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten












































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BULGAARS KAAS-PREIBROOD
Bulgarije





voor het deeg:

10 g gedroogde gist
150 ml lauw water
2 tl suiker
300 g patentbloem
1/2 tl tafelzout
1 eidooier
2 el olijfolie
1 el olijfolie voor het bestrijken

voor de vulling:
25 g ongezouten boter
1 prei, gewassen, in ringen
een snuf zout
een snuf zwarte peper
1/2 tl chilivlokken
100 g feta, verkruimeld
70 g pecorino, grof geraspt (zie info)

verder:
1 ei
30 g pecorino





Bereiding


Doe de gist, de suiker en het water in een kommetje, roer even en zet het terzijde. Laat het mengsel ongemoeid tot de gist geactiveerd is.

Doe de overige ingrediënten voor het deeg in een grote kom en voeg er het geactiveerde gistwater aan toe. Kneed de in de kom aanwezige ingrediënten tot een glad soepel deeg of laat daarvoor geschikte keukenapparatuur dat voor je doen.

Maak het deeg bolvormig, doe het in een met wat olie ingevette kom, dek die af met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats een uur rijzen of tot het moment waarop het volume verdubbeld is.
Bekleed ondertussen de bodem van een ronde bakvorm met bakpapier en vet de rand in met olie.

Verhit de boter in een koekenpan en fruit er op lage temperatuur de preiringen -onder toevoeging van een snuf zout en peper- een paar minuten in. Laat de prei vervolgens op lage temperatuur zacht worden (ca 10 minuten).
Neem de pan van het fornuis en roer het maanzaad en de chilivlokken door de prei. Roer er, als de prei afgekoeld is, ook de beide soorten kaas door.

Plaats het deeg in de bakvorm. verdeel er het preimengsel over en druk dat voorzichtig met je vingers in het deeg. Aarzel niet het er echt goed in te drukken.
Bedek het deeg met plastic folie en laat het 30 à 40 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor (220 C).

Als het deeg goed (na)gerezen is, zal een groot deel van de vulling er onder verdwenen zijn.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er de geraspte kaas en wat paprikapoeder over.

Plaats de bakvorm in het midden van de oven en stel de baktijd in op 30 minuten. Draai na 15 minuten de bakvorm een halve slag en verlaag de temperatuur naar 200 C.

Laat het gebakken brood 10 à 15 minuten in de bakvorm afkoelen en leg het vervolgens op een draadrek zodat het kan uitwasemen en verder afkoelen. 


Info


Dit Bulgaarse kaasbrood wordt traditioneel gebakken met feta en kashkaval. Feta is hier volop verkrigbaar maar dat geldt niet voor kashkaval. Het beste alternatief is de hier alom verkrijgbare Italiaanse kaassoort pecorino.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________