R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BROCCOLITAART MET NEUFCHATEL
broccolitaart met neufchatel (kaas) hoofdgerecht, 4 p., Frankrijk





voor de bodem:

180 g bloem
90 g boter
2 el koud water
een beetje zout
een beetje gedroogde oregano

voor de topping:
150 g broccoli
2 eieren
1 el room
75 g neufchatel
een beetje zout
een beetje piment d'Espelette (zie Info)


Bereiding


Meng in een kom de bloem, het zout en de oregano.
Voeg de in stukjes gesneden boter toe en meng de ingrediënten met de toppen van je vinger tot een korrelige massa.
Voeg het water toe en vorm van de massa een samenhangend homogeen geheel.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.

Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en dompel ze in een pan met kokend water.
Giet het water na 5 minuten af en voeg voor het behoud van de groene kleur meteen koud water toe.
Giet het water af als de broccoliroosjes afgekoeld zijn.

Verwarm de oven voor (180 C).

Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van ca 24 cm.
Neem een lage taart/quichevorn met een diameter van 20 cm.
Vet de vorm in met boter en strooi er wat bloem over.
Bekleed de bakvorm -inclusief de rand- met het deeg.
Prik het deeg met een vork op verschillende plaatsen in.

Meng in een kom de eieren, de room, het zout en de piment d'Espelette.
Snijd de kaas in blokjes

Verdeel de broccoliroosjes en de blokjes kaas over de taartbodem.
Giet er het eimengsel bij.

Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.


Info


Piment d'Espelette is een variant chilipeper die in het dorpje Espelette en wat andere omliggende dorpen (Aquitane) gekweekt wordt. Alleen daar zou het volgens de overlevering door Columbus uit Mexico meegebrachte pepertje gedijen. Dat het hier niet om het eerste het beste pepertje gaat blijkt wel uit het feit dat piment d'Espelette net als wijn en kaas een officieel erkend AOC (Appellation d'origene contrôlée) keurmerk heeft.
Vermaalde pepertjes ruiken naar paprika maar de smaak is intenser en complexer. Het pepertje is niet bijzonder heet. Het gaat in dit recept slechtsom een vleugje dus zo'n ramp is het niet als we het vervangen door wat cayenne- of heet paprikapoeder.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________