|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
BROCCOLI MET SESAMDRESSING
4 p.,
Nederland
500 g broccoli 2 el plus 1 tl sesamzaad, getoast 1/2 tl rode pepervlokken of meer 2 el plus 1 tl plantaardige olie 1 el sesamolie 1 el witte azijn 1 kleine teen knoflook, gehakt zeezout en versgemalen zwarte peper Bereiding Verdeel de broccolihoofden in roosjes. Laat de stelen van de roosjes er zoveel mogelijk aanzitten. Ze zorgen niet alleen voor contrast in kleur maar zijn qua voedingswaarde even hoogwaardig als de broccoliroosjes. Het schilt ook veel afval. Met de stelen gooi je zeker 1/3 deelgewicht van de broccolihoofden weg. Kook de broccoli in lichtgezouten water beetgaar (3 à 4 minuten). Spoel de groente vervolgens meteen met koud water, zodat die niet verder gaart en de frisse kleur behouden blijft. Laat de broccoli goed uitlekken en doe die vervolgens in een kom. Meng in een kom(metje) 2 el sesamzaad, een halve tl rode peper, de beide sooorten olie, de azijn en de knoflook en voeg er zout en peper naar smaak aan toe. Schenk het mengsel over de broccoli en woel die met je handen om of schep die om tot de broccolieroosjes gelijkmatig met de dressing bedekt zijn. Strooi er ter garnering nog een tl sesamzaad over.
Info
Broccoli is oergezond maar, althans naar mijn mening, niet zo heel erg spannend en alleen wat zout en peper lossen dat niet op. Er hoeft echter niet veel te gebeuren om de groente een boost te geven. Met wat extra hulp van sesamzaad en sesamolie, een scheut witte (balsamico)azijn en een snuf rode peper -hoe eenvoudig kan het zijn- is het Doornroosje van de groente zo weer uit haar slaap gewekt. |