R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BOUGATSA
8 à 10 custard pasteitjes, 8 à 10 p., Griekenland




1 ei kamertemperatuur
1 eigeel, kamertemperatuur
1/4 kop suiker
1 1/2 kop volle melk
1/4 kop semolina
1/2 kop boter, in stukjes gesneden
2 tl vers citroensap
de rasp van 1 citroen
1/2 tl vanille extract
8 à 10 vellen filodeeg
1/2 kop boter, gesmolten
poedersuiker
kaneelpoeder


Bereiding


Klop in een kom de eieren los.
Voeg de suiker toe en klop tot de eieren en suiker een dik en schuimig geheel vormen (ca 4 minuten).
 
Verhit de melk in een kookpan tot net onder het kookpunt. Giet, terwijl je continu roert, de hete melk in een dun straaltje bij het ei-suikermengsel in de kom.
Giet, als alle melk toegevoegd is, het mengsel in de inmiddels lege pan. Houd het mengsel op matige temperauur warm.

Voeg geleidelijk aan terwijl je roert de semolina en een snuf zout aan het mengsel in de pan toe. Blijf nog 3 à 4 minuten zonder te stoppen roeren.
Verlaag de temperatuur naar de laagste stand en ga door met roeren tot het mengsel dik is geworden (5 à 6 minuten). Klop er dan de stukjes boter door. Neem als de boter helemaal opgenomen is de pan van het fornuis en leg direkt een stuk plastic folie rechtstreeks op de custard en laat die helemaal afkoelen.

Roer het citroensap, de citroenrasp en het vanille extract door de afgekoelde custard.

Verwarm de oven voor (175 C).

Leg een vel filodeeg met de smalle kant naar je toe op je werkplek -bedek de rest van de vellen steeds met een vochtige doek- en bestrijk het licht met gesmolten boter.
Schep 3 eetlepels custard op het onderste 1/3 deel van het vel 
en strijk het met een spatel glad.
Vouw vervolgens de linker- en de rechterkant van het vel naar het midden toe zodat de randen tegen elkaar aan komen te liggen. Bestrijk de omgevouwen delen filodeeg met boter.

Vouw dan het onderste 1/3 deel van het filodeeg naar het midden toe en bestrijk het omgevouwen deel met boter.

Vouw tenslotte het bovenste 1/3 deel naar beneden en bestrijk ook dat met gesmolten boter. Het pakketje ziet er nu uit als een envelop. Leg de "envelop" op een met bakpapier beklede bakplaat.
Herhaal deze werkwijze voor de rest van de filodeegvellen en de custard.

Schuif de bakplaat met bougatsa-enveloppen de oven in en bak ze 15 à 18 minuten. laat ze na hun verblijf in de oven 20 minuten afkoelen en serveer ze dan nog warm bestrooid met een mengsel van poedersuiker en kaneelpoeder. Heerlijk bij koffie of thee.


Info


Bougatsa -pasteitjes zijn nagenoeg in iedere Griekse bakkerswinkel te koop en sommige ervan zijn helemaal in bougatsa gespecialiseerd. Het maken van de pasteitjes is niet moeilijk, ook al lijkt de bereiding in eerste instantie wat ingewikkeld, zodat er geen enkele reden is om dit hemelse godengebak aan onze neus (en mond) voorbij te laten gaan.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________