R E C E P T E N G A L E R I E
| kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 8 à 10 custard pasteitjes, 8 à 10 p., Griekenland 1 ei kamertemperatuur 1 eigeel, kamertemperatuur 1/4 kop suiker 1 1/2 kop volle melk 1/4 kop semolina 1/2 kop boter, in stukjes gesneden 2 tl vers citroensap de rasp van 1 citroen 1/2 tl vanille extract 8 à 10 vellen filodeeg 1/2 kop boter, gesmolten poedersuiker kaneelpoeder Bereiding Klop in een kom de eieren los. Voeg de suiker toe en klop tot de eieren en suiker een dik en schuimig geheel vormen (ca 4 minuten). Verhit de melk in een kookpan tot net onder het kookpunt. Giet, terwijl je continu roert, de hete melk in een dun straaltje bij het ei-suikermengsel in de kom. Giet, als alle melk toegevoegd is, het mengsel in de inmiddels lege pan. Houd het mengsel op matige temperauur warm. Voeg geleidelijk aan terwijl je roert de semolina en een snuf zout aan het mengsel in de pan toe. Blijf nog 3 à 4 minuten zonder te stoppen roeren. Verlaag de temperatuur naar de laagste stand en ga door met roeren tot het mengsel dik is geworden (5 à 6 minuten). Klop er dan de stukjes boter door. Neem als de boter helemaal opgenomen is de pan van het fornuis en leg direkt een stuk plastic folie rechtstreeks op de custard en laat die helemaal afkoelen. Roer het citroensap, de citroenrasp en het vanille extract door de afgekoelde custard. Verwarm de oven voor (175 C). Leg een vel filodeeg met de smalle kant naar je toe op je werkplek -bedek de rest van de vellen steeds met een vochtige doek- en bestrijk het licht met gesmolten boter. Schep 3 eetlepels custard op het onderste 1/3 deel van het vel en strijk het met een spatel glad. Vouw vervolgens de linker- en de rechterkant van het vel naar het midden toe zodat de randen tegen elkaar aan komen te liggen. Bestrijk de omgevouwen delen filodeeg met boter. Vouw dan het onderste 1/3 deel van het filodeeg naar het midden toe en bestrijk het omgevouwen deel met boter. Vouw tenslotte het bovenste 1/3 deel naar beneden en bestrijk ook dat met gesmolten boter. Het pakketje ziet er nu uit als een envelop. Leg de "envelop" op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal deze werkwijze voor de rest van de filodeegvellen en de custard. Schuif de bakplaat met bougatsa-enveloppen de oven in en bak ze 15 à 18 minuten. laat ze na hun verblijf in de oven 20 minuten afkoelen en serveer ze dan nog warm bestrooid met een mengsel van poedersuiker en kaneelpoeder. Heerlijk bij koffie of thee. Bougatsa -pasteitjes zijn nagenoeg in iedere Griekse bakkerswinkel te koop en sommige ervan zijn helemaal in bougatsa gespecialiseerd. Het maken van de pasteitjes is niet moeilijk, ook al lijkt de bereiding in eerste instantie wat ingewikkeld, zodat er geen enkele reden is om dit hemelse godengebak aan onze neus (en mond) voorbij te laten gaan.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |