R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
BOLLUDAGUR
IJslandse profiterolles, 20 stuks

1 kop water
1/2 kop boter
1/2 tl zout
1/4 kop suiker
1 kop bloem
3 grote eieren
1 kop slagroom
2 el vanillesuiker of....
2 tl vanille extract plus 2 el poedersuiker
1/4 kop
225 g chocolade of...
een mengsel van poedersuiker, cacoapoeder en een beetje water

verder:
frambozenjam


Bereiding


Verwarm de oven voor (190 C).

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwarm op middelhoge tempertauur het water, de boter, het zout en de suiker in een middelgrote pan. Roer tot de boter gesmolten is.

Voeg  de bloem toe en roer snel en krachtig tot het mengsel dikker wordt en loskomt van de kant van de pan.
Neem de pan van de wamtebron.

Schep steeds een hoeveelheid van 2 opgehoopte eetlepels beslag op de bakplaat.
Schuif de bakplaat de oven in bak de hoopjes deeg goudbuirn (15 à 20 minuten). Open de ovendeur tussentijds niet want dan zakken de soezen in.
Laat de soezen na de baktijk nog een half uur in de oven staan. Laat ze vervolgens op een rek verder afkoelen.

Klop de slagroom samen met de vanillesuiker tot stijve pieken.

Snijd de afgekoelde soezen horizontaal doormidden.

Vul de onderste helften met jam.

Schep er een hoeveelheid slagroom op en sluit de soezen door er de bovenste helften op te plaatsen.

Breng een laagje gesmolten cholade aan op de bovenkant van de soezen.


Info


Bolludagur ofwel chocoladebollendag is een IJslandse feestdag die traditioneel zeven weken voor pasen wordt gevierd ter inleiding van de vastentijd.
IJslanders eten die dag profiterolles, of wat wij hier te lande chocoladebollen of Bossche bollen noemen, zonder de jam dan. Die jam hoeft overigens niet speciaal frambozenjam te zijn, dat is slechts een kwestie van voorkeur.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________