![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
IJslandse profiterolles, 20 stuks 1 kop water 1/2 kop boter 1/2 tl zout 1/4 kop suiker 1 kop bloem 3 grote eieren 1 kop slagroom 2 el vanillesuiker of.... 2 tl vanille extract plus 2 el poedersuiker 1/4 kop 225 g chocolade of... een mengsel van poedersuiker, cacoapoeder en een beetje water verder: frambozenjam
Bereiding
Verwarm de oven voor (190 C). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm op middelhoge tempertauur het water, de boter, het zout en de suiker in een middelgrote pan. Roer tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem toe en roer snel en krachtig tot het mengsel dikker wordt en loskomt van de kant van de pan. Neem de pan van de wamtebron. Schep steeds een hoeveelheid van 2 opgehoopte eetlepels beslag op de bakplaat. Schuif de bakplaat de oven in bak de hoopjes deeg goudbuirn (15 à 20 minuten). Open de ovendeur tussentijds niet want dan zakken de soezen in. Laat de soezen na de baktijk nog een half uur in de oven staan. Laat ze vervolgens op een rek verder afkoelen. Klop de slagroom samen met de vanillesuiker tot stijve pieken. Snijd de afgekoelde soezen horizontaal doormidden. Vul de onderste helften met jam. Schep er een hoeveelheid slagroom op en sluit de soezen door er de bovenste helften op te plaatsen. Breng een laagje gesmolten cholade aan op de bovenkant van de soezen.
Info
Bolludagur ofwel chocoladebollendag is een IJslandse feestdag die traditioneel zeven weken voor pasen wordt gevierd ter inleiding van de vastentijd. IJslanders eten die dag profiterolles, of wat wij hier te lande chocoladebollen of Bossche bollen noemen, zonder de jam dan. Die jam hoeft overigens niet speciaal frambozenjam te zijn, dat is slechts een kwestie van voorkeur.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |