|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| dessert, 4 p., Kazachstan 1 kop boekwijtgrutten 30 g gedroogde abrikozen 2 el krenten 2 el blonde rozijnen 1 kop pecannoten 4 el maanzaad 1/4 kop poedersuiker 4 el honing Bereiding Spoel de boekwijtgrutten onder stromend koud water. Doe de grutten in een kookpan en voeg ca 2 l koud water toe. Breng het water met de grutten aan de kook en verlaag daarna de temperatuur. Laat de boekwijtgrutten 20 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de abrikozen in stukjes. Meng ze met de rozijnen en doe het mengsel in een kommetje. Giet er kokend heet water bij en zet het kommetje terzijde. Doe het maanzaad eveneens in een kommetje en giet er ook wat kokend water over. Laat het maanzaad 10 minuten wellen. Giet het abrikozen-rozijnenwelwater af en laat de vruchten uitlekken. Giet het boekwijtgruttenkookwater af en laat de grutten eveneens uitlekken. Meng alle ingrediënten op wat gedroogd fruit na voor de garnering. Serveer de pap warm of laat die afkoelen en seveer die koud. Hoewel het woord pap mij niet direckt aan een hoogstaand smaakvol genoegen doet denken -belast als ik ben door papervaringen in mijn vroege jeudjaren-, breek ik graag een culinaire lans voor dit Kazachstaande dessert op basis van boekwijtgrutten... nóg zo'n depressief stemmend woord, al thans voorheen want, inmiddels al weer enige jaren geleden werden die vermaledijde boekwijtgrutten door voedselgoeroes gepropageerd als "superfood" net als quinoa, freekeh, zaden, van ver komende bessen en wat al niet meer, wat natuurlijk grote onzin is maar wel geholpen heeft om o.a. die grutten weer op de agenda te krijgen (bij wijze van spreken) en van een actueler en gezond imago te voorzien en ons te verleiden tot een herwaardering. Misschien dat dit dessert ook jou over de streep trekt....
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|