R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BOEKWEITPAP
 dessert, 4 p., Kazachstan

1 kop boekwijtgrutten
30 g gedroogde abrikozen
2 el krenten
2 el blonde rozijnen
1 kop pecannoten
4 el maanzaad
1/4 kop poedersuiker
4 el honing


Bereiding


Spoel de boekwijtgrutten onder stromend koud water.

Doe de grutten in een kookpan en voeg ca 2 l koud water toe.
Breng het water met de grutten aan de kook en verlaag daarna de temperatuur. Laat de boekwijtgrutten 20 minuten zachtjes koken.

Snijd ondertussen de abrikozen in stukjes. Meng ze met de rozijnen en doe het mengsel in een kommetje. Giet er kokend heet water bij en zet het kommetje terzijde.
Doe het maanzaad eveneens in een kommetje en giet er ook wat kokend water over. Laat het maanzaad 10 minuten wellen.

Giet het abrikozen-rozijnenwelwater af en laat de vruchten uitlekken.
Giet het boekwijtgruttenkookwater af en laat de grutten eveneens uitlekken.

Meng alle ingrediënten op wat gedroogd fruit na voor de garnering.

Serveer de pap warm of laat die afkoelen en seveer die koud.


Info


Hoewel het woord pap mij niet direckt aan een hoogstaand smaakvol genoegen doet denken -belast als ik ben door papervaringen in mijn vroege jeudjaren-, breek ik graag een culinaire lans voor dit Kazachstaande dessert op basis van boekwijtgrutten... nóg zo'n depressief stemmend woord, al thans voorheen want, inmiddels al weer enige jaren geleden werden die vermaledijde boekwijtgrutten door voedselgoeroes
gepropageerd als "superfood" net als quinoa, freekeh, zaden, van ver komende bessen en wat al niet meer, wat natuurlijk grote onzin is maar wel geholpen heeft om o.a. die grutten weer op de agenda te krijgen (bij wijze van spreken) en van een actueler en gezond imago te voorzien en ons te verleiden tot een herwaardering. Misschien dat dit dessert ook jou over de streep trekt....


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________