R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 
kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
  BLOEMKOOL MET KAASSAUS
bijgerecht, 4 p., Nederland





1 bloemkool
1/2 l melk
2 kruidnagels
1 ui, fijngehakt
1 laurierblad
75 g boter
50 g bloem
200 g goudse kaas
nootmuskaat
(cayenne)peper en zout


Bereiding


Snijd de bloemkool in roosjes van ongeveer dezelfde grootte.

Breng een pan water met wat zout aan de kook.
Voeg er de bloemkoolroosjes aan toe en kook ze net beetgaar.
Doe de roosjes in een vergiet en laat ze goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 C.
Verhit in een steelpannetje de melk tot net tegen de kook aan. Voeg er de ui, de kruidnagels en het laurierblad aan toe.
Neem de pan van het vuur en zet die terzijde. Laat de smaken gedurende 10 minuten intrekken.

Smelt na een minuut of tien in een andere pan de boter en roer er de bloem door.
Maak een béchamelsaus van het boter-bloemmengsel en de melk. Giet de melk eerst door een zeef om er de stukjes ui, de kruidnagels en het laurierblad uit te vissen.
Laat de saus op laag vuur wat doorkoken.

Voeg de geraspte of in kleine stukjes gesneden kaas toe en laat die terwijl je roert in de saus smelten.
Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schep de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en overgiet ze met de kaassaus.
Zet de schaal in de oven.
Neem de schaal uit de oven als de kaassaus blazen vertoont en aan de randen gaat bubbelen. Reken op 25 à 30 minuten.
 

Info


Béchamelsaus lijkt een beetje uit de gratie te raken: te vet, te zwaar, te bloemerig, niet sophisticated genoeg voor deze tijd.
Ik ga er bloemkool met een goed op smaak gebrachte béchamelsaus waaraan wat mooie kaas is toegevoegd niet minder lekker om vinden en met mij velen niet want bloemkool is Nederlands meest geconsumeerde groente en de bereiding van de groente met kaassaus is een klassieker, sterk genoeg om de Zeitgeist te weerstaan.

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________