R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BLOD NODDEMARENGSKAGE MED HINDBAER
noten-meringuetaart met frambozen, 6 à 8 p., Denemarken





60 g hazelnoten
4 eiwitten
135 g suiker
1 tl citroensap

voor de crème:
4 eidooiers
70 g suiker
1 1/2 dl crème fraiche
50 g boter
1/2 vanillestokje

voor de topping:
250 g frambozen
munt
poedersuiker


Bereiding


Rooster de hazelnoten 5 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur. Verwijder -indien nodig- de bruine velletjes door de hazelnoten in een theedoek te doen en tegen elkaar aan te wrijven.
Hak de hazelnoten grof.

Doe alle ingrediënten voor de crème in een pannetje.
Zet het pannetje op laag vuur en roer tot er een dikke en romige crème onstaat.
Laat de crème afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160 C.
Bekleed de bodem van een springvorm met een diameter van 23 cm met bakpapier.
Vet zowel het bakpapier als de randen van het bakblik in met boter en strooi er bloem over.

Klop met een mixer de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe en daarna het citroensap.
Schep de gehakte hazelnoten door het eiwit.
Doe de meringue-massa in de bakvorm. Strijk de massa glad en zet het bakblik onder in de oven.
Bak de meringue ongeveer 30 minuten (zie Info).
Laat de meringue wat afkoelen.

Verwijder voorzichtig de rand van de bakvorm.
Bestrijk de meringue met de crème.
Verdeel de frambozen over de taart en bestuif die met poedersuiker.

Garneer de taart met wat blaadjes munt.


Info


In het oorspronkelijke recept wordt als baktijd 30 minuten aangegeven. Dat is veel te kort.
Voor een stevige, ook van binnen uitgeharde meringue kun je beter een oventemperatuur van 120 C aanhouden en 2 uur baktijd.

Het resultaat: een gevaarlijk lekker Deense baksel, waarin zoete custard- (crème anglaise klinkt natuurlijk veel chiquer), het zuur van frambozen, het brosse van meringue en het notige van hazelnoten in harmonie samengaan. Zoals ik een Engelse dame genietend van haar cream tea en scones eens hoorde zeggen: "Naughty but nice".




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________