R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten











































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BLINTZES
8 à 9 stuks, Israël





voor de blintzes:
4 eieren
1 kop bloem
1/3 kop suiker
3/4 kop melk
1/4 kop water
1 tl vanille
een beetje zout
olie (druivenpitolie of arachide-olie)
boter

voor de vulling:
1 kop ricotta
240 g roomkaas
1/4 kop suiker
1 eigeel
2 tl vers citroensap
1 tl vanille
een beetje zout


Bereiding


Maak een beslag van de eieren, bloem, suiker, melk, water, vanille en wat zout.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag. De pan heeft de juiste temperatuur als een druppel water op de bodem van de pan sist. Als het water uit de pan spat, is de pan te heet. Laat die dan eerst wat afkoelen.

Vet de bodem van de pan in met olie of boter.
Giet 1/3 (80 ml) kop beslag in de pan en beweeg de pan om het beslag verder uit te spreiden.
Bak iedere blintz tot de rand bruin kleur en de blintz zelf licht goudkleurig is (60 à 80 seconden).

Draai de pannekoek niet om, blintzes worden aan één kant gebakken. Schuif de blintz met of zonder hulp van een spatel op een bord.
Leg eventueel een velletje vetvrij papier tussen de pannenkoeken.

Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en meng ze met een vork. Meng ze goed maar maak niet alles helemaal fijn.

Schep 3 el vulling op het onderste gedeelte van de pannenkoek. Laat 2 à 3 cm van de rand vrij.
Vouw het onderste stukje van de blintz over de vulling.
Vouw de zijkanten van de pannenkoek naar binnen, alsof je een envelop vouwt.
Rol de blintz vervolgens op. Houd daarbij de zijkanten goed op hun plaats.
Als alle blintzes gevuld en opgerold zijn, kunnen ze gebakken worden.

Doe 1/4 kop plantaardige olie of boter in een koekenpan en verhit die.
Bak de gevulde pannenkoeken in groepjes van 3, dan kun je ze nog gemakkelijk omdraaien. Leg ze met de naad naar beneden in de pan.
Bak de blintzes 3 à 4 minuten tot ze bruin en krokant zijn.
Draai de blintzes halverwege de baktijd om. Ze moeten aan beide kanten even gelijk gebruind zijn.

Warm serveren.


Info


Blintzes zijn verwant aan Russische "blini's".
Ze worden vaak geserveerd tijdens "Shavout", een Joods festival waarin de 7 weken herdacht worden tussen de exodus uit Egypte en het ontvangen van de Torah op de Sinaï-berg.

Blintzes kunnen bereid worden met zoete zowel als hartige vullingen. Een klassieker zijn deze blintzes gevuld met kaas. Dat deze variant behoorlijk wat vet en calorieën bevat, zeker als die verrijkt wordt met zure room, behoeft geen betoog, houd wat je er eventueel verder bij serveert daarom licht en luchtig.
Blintzes kunnen zowel als ontbijt, lunch als diner worden geserveerd en zijn "licht' of "zwaar" naar gelang de ingrediënten waar mee je ze vult.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________