R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 BIEFSTUK TAGLIATA
in plakken gesneden biefstuk, 4 p., Italië





600 g biefstuk
6 el olijfolie
2 takjes rozemarijn
2 à 3 teentjes knoflook
1 citroen, schoongeboend
60 g rucola
60 à 80 g geschaafde parmezaan
peper
grof zeezout

optioneel:
wat kerstomaatjes of zongedroogde tomaten in stukjes
geroosterde pijnboompitten


Bereiding


Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Strooi wat zout over het vlees maar nog geen peper want die verbrandt bij hoge temperatuur.

Verhit de helft van de olijfolie in een pan. Voeg als de pan rokend heet is het vlees toe.
Draai het vlees om de 10 à 15 seconden om. Zo krijgt het een mooie korst en blijft het van binnen rose.
Leg het vlees na 2 à 3 minuten bakken op een voorverwarmd bord. Kruid het met peper.

Giet overtollige olie uit de pan. De aanbaksels en sappen moeten daabij zoveel mogelijk behouden blijven want die zorgen voor veel smaak.
Giet de rest van de olijfolie in de pan en laat de pan wat afkoelen.

Doe de takjes rozemarijn, de geplette teentjes knoflook en een paar stukken citroenschil in de pan. Rol de stukken schil eerst even tussen je vingers om de citroenolie vrij te maken.
Pers de citroen en voeg de helft van het sap toe. Doe dat pas als de pan behoorlijk is afgekoeld, anders verdampt het sap meteen.

Snijd het vlees in plakken van 1 cm dik en schik ze op een schaal.
Zeef de rozemarijn-knoflook-oliedressing en giet de helft ervan over het vlees.
Schik de rucola naast het vlees en giet er de andere helft van de dressing over. 

Schaaf wat repen parmezaan over de sla en garneer het geheel (optioneel) met was kerstomaatjes en pijnboompitten.


Info


Tagliata betekent "in plakjes gesneden".

Op papier lijkt tagliata misschien een weinig spannend gerecht. De manier van bereiden zorgt echter voor een ware smaakexplosie.
Het gerecht is sinds een aantal jaren tamelijk populair in Nederland. In 2011 belandde het op de eerste plaats van een door een Nederlandse supermarktketen samengestelde en gepubliceerde lijst met de "100 populairste zomergerechten".
Behalve rozemarijn kom je in tagliata-recepten ook wel salie, tijm, basilicum, marjolein, bieslook, waterkers en platte peterselie tegen.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________