R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BENGAALSE VISSTOOFPOT
4 p., India

5 el mosterdolie of plantaardige olie
4 groene kardamomzaden, geplet
4 kruidnagels
3 kleine laurierblaadjes
1 tl "panch phoran" (zie Info)
1 kleine ui, fijngesneden
2 à 3 groene chili's, ingeprikt met een vork
een stuk verse gember (5 cm), geraspt
2 flinke tenen knoflook, geperst
1 el gemalen koriander
2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen kurkuma
1/4 tl chilipoeder
zout naar smaak
400 ml water
600 g dorade, in stukjes van 2 1/2 cm
300 g basmatirijst

optioneel:
een mespunt paprikapoeder


Bereiding


Verhit op middelhoge temperatuur 3 1/2 eetlepel (mosterd)olie in een kleine pan met antikleefbodem, tot de olie gaat roken.
Neem de pan van het vuur, wacht een halve minuut en voeg dan de kardamomzaden, kruidnagels, laurierblaadjes en panch phoran toe. Roerbak ze op laag vuur tot de geuren vrijkomen.

Voeg de uisnippers toe en bak ze tot ze wat zachter zijn (2 à 3 minuten).
Voeg de groene chilies, de gember en de knoflook toe en ga door met roerbakken.
Voeg na 1 minuut koriander, komijn, kurkuma, chilipoeder en zout toe en meng ze met de andere ingrediënten.
Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur vervolgens laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen tot de vloeistof wat gereduceerd is (12 à 15 minuten). Terzijde zetten.

Verhit in een andere pan op hoog vuur de rest van de olie. Bak er de stukjes dorade in aan (4 à 5 minuten).
Voeg de vis aan het kruidenmengsel in de andere pan toe en voeg wat water toe om de saus te verdunnen.
Breng het geheel aan de kook en laat de vis op lage temperatuur nog 3 à 4 minuten garen.

Serveren met basmatirijst.


Info


Panch phoran ook wel "Bengali five spice" genoemd, is te koop in Aziatische supermarkten. Je kunt het mengsel ook zelf samenstellen door gelijke delen fenegriek, nigella, venkelzaad, komijn en mosterdzaad te mengen en te vijzelen. 

Het oorspronkelijke recept vraagt om gemberpasta en knoflookpasta. Die zijn eveneens te koop in Aziatische supermarkten maar je bent even goed uit met geraspte verse gember en een paar teentjes geperste verse knoflook.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________