R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BENGAALSE EIERCURRY
hoofdgerecht, 4 p., India





 4 eieren
1 aardappel

voor de marinade:
1 tl gemalen kurkuma
2 tl chilipoeder
1/4 tl zout

voor de curry:
2 uien, gehakt
1 tl gember-knoflookpasta
1/2 tl komijnzaad
5 hele peperbolletjes
1 tomaat, gehakt
1 laurierblad
2 kardamom peulen/zaden, geplet
1/2 ui, in stukjes gesneden
2 groene chili's, open gesneden, zaad al dan niet verwijderd
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
2 tl panch phoran masala (Bengaals specerijenmengsel, zie info)
1 tl chilipoeder
1 kop water
4 el olie
zout naar smaak

voor de garnering;
3 takjes koriander, fijngehakt


Bereiding


Kook de eieren en kook de aardappel.

Pel de afgekoelde eieren en snijd ze op een paar plaatsen in. Bestrooi ze met  1/2 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder en zout en wrijf ze er rondom mee in.. Terzijde zetten.

Schil de gekookte en afgekoelde aardappel, snijd die in blokjes en bestrooi ze met 1/2 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder en zout. Terzijde zetten.

Maal de gesneden ui, het komijnzaad, de zwarte peperbolletjes en de gember-knoflookpasta onder toevoeging van 1/4 kop water tot een puree. Terzijde zetten.

Pureer de gehakte tomaat. Terzijde zetten (Het wordt aardig druk terzijde. lol)

Verhit 4 el olie in een braadpan. Bak er de eieren in tot ze goudbruin kleuren. Neem ze uit de pan en zet ze terzijde,

Bak de blokjes aardappel enige tijd in de zelfde pan. Terzijde zetten.

Giet wat meer olie in de pan als dat nodig is.

Doe het laurierblad en de gekneusde kardamompeulen in de pan.
Voeg het gepureerde uimengsel toe en bak het met het laurierblad en peulen kardamom 5 minuten. Roer af en toe.

Voeg de tomatenpuree toe, meng die met de andere, eerder toegevoegde ingrediënten en voeg de opengesneden groene chilipepers roe. Roer weer.

Voeg de gemalen specerijen -komijn, koriander, chilipoeder en panch phoran- toe, meng weer en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg 1/4 kop water per keer toe en laat de saus nog minstens 10 minuten langer pruttelen.

Voeg de blokjes aardappel en zout naar smaak toe, meng weer en voeg tenslotte de eieren toe. Laat het geheel nog 8 minuten staan.

Garneer de Bengaalse eiercurry met gehakt korianderblad. Serveer et "jeera rijst" en "kachumber salade" bij.


Info


Panch phoran is een Bengaals specerijenmengsel van 1 deel fenegriekzaad, 1 deel nigellazaad, 1 deel komijnzaad, 1 deel zwart of bruin mosterdzaad en 1 deel venkelzaad.
Het mengsel zelf samenstellen is niet moeilijk. Wat wel lastig kan zijn is het bemachtigen van de voor panch phoran nodigde specerijen, met name fenegriek en nigella zijn niet overal gemakkelijk verkrijgbaar. Eigenlijk geldt dat ook voor de kant en klare mix zelf. Rest je altijd nog het web om de specerijen bij elkaar te sprokkelen want Panch phoran is eigenlijk niet vervangbaar, alleen al vanwege de fenegriek die zo'n eigen smaak heeft dat er geen substituut voor is maar vooruit...... als het een "noodgeval" betreft en er snel een oplossing gevonden moet worden, vervang panch phoran dan door currypoeder dat ondanks de bezwaren het meest in aanmerking komt voor het predikaat "second best".

Panch phoran wordt gewoonlijk niet fijngemalen. De zaadjes worden in hun geheel in hete olie, boter of ghee gebakken tot ze gaan knetteren.
Je kunt de zaadjes ook eerst roosteren, overgieten met olie en 10 minuten op lage temperatuur warm houden, ze daarna verwijderen en de olie gebruiken om er gerechten mee op smaak te brengen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________