R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten



































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BASTERMA
gedroogd gezouten vlees, Armenië


450 g runder- of lamsfilet, minimale dikte 3 1/2 cm
450 g grof zout

voor de specerijemix:
1/2 kop fenegriekpoeder plus extra om op het vlees te strooien
2 tl allspice
3 tl komijn
2 tl zout
2 tl kurkuma
1 tl zwarte peper
1 tl chilipoeder
1/2 kop paprikapoeder
1/2 kop knoflookpoeder


Bereiding

Ontdoe het vlees van alle zichtbare vet en snijd het omwille van de zoutopname op diverse plaatsen in.

Spreid de helft van het zout op een bord uit, leg er het vlees op en bedek het met de rest van het zout. Wrijf het zout in het vlees, de zijkanten inbegrepen en zet het vervolgens onder in de koelkast. Laat het daar 2 dagen staan.

Spoel het vlees onder stromend koud water.

Doe het vlees in een kom of schaal en voeg zoveel water toe dat het ermee bedekt wordt.
Laat het vlees drie uur onder water staan maar ververs het water ieder half uur.

Laat het vlees uitlekken en dep het droog.
Bestrooi het vlees rondom met paprika en fenegriek en leg het op een draadrek. Plaats het draadrek op een bord of platte schaal met zoveel tussenruimte dat er lucht door kan stromen en plaats het geheel onder in de koelkast. Laat het vlees daar 2 dagen drogen.

Bereid de specerijenmix. Blend de specerijen aangevuld met water tot een pasta die dik genoeg is voor hechting aam het vlees.
Breng de pasta dan met een spatel in een overal evendikke laag aan op het vlees.
Wikkel vervolgens mousselinedoek om het vlees en knoop het aan beide uiteinden dicht.
Leg het pakket weer op het draadrek en laat het zo nog 2 weken drogen. Na deze periode kan het vlees gegeten worden. Verwijder het muusselinedoek en snijd de basterma in dunne plakken. Serveer er "pickles" bij.


Info


Voor deze Armeense delicatesse heb je absoluut kwaliteitsvlees nodig. Alleen dan is al het werk en de zorg die basterma van je vraagt, de moeite waard. Ga voor het vlees naar een vertrouwde slager.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________