R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BANH GOBHI KI SABZI
bijgerecht, 4 à 6 p., India





1 savooyekool (circa 800 g)
2 el ghee, boter of olie
1 1/2 tl komijnzaad
1/4 tl koenjit (kurkuma)
1 el fijngesneden of geraspte verse gember of een 1/2 tl gemberpoeder
250 g tomatensaus (passato) of 1 kop fijngesneden rijpe tomaten
1/4 tl gemalen rode peper of 2 van zaad ontdane en fijngesneden groene pepers
1/2 tl zout
1/2 kop (120 ml) heet water
1 à 2 el fijngehakte verse koriander of 1 el  gemalen koriander

optioneel:
1/4 tl asafoetida (toko)


Bereiding

Maak de koolbladeren los en snijd er de middennerven uit.
Snijd de bladeren in repen van 1 à 1 1/2 cm breed.

Verhit op middelhoog vuur de ghee, boter of olie in een grote pan met dikke bodem.
Strooi de komijn in de pan en laat die gedurende 10 à 15 seconden wat donkerder kleuren.
Voeg vervolgens, tenminste als je die gebruiken wilt, de asafoetida toe en meteen daarop de fijngesneden kool.
Voeg de koenjit toe en roerbak tot de repen kool geslonken zijn (ca 5 minuten).

Voeg de gember, tomatensaus en gemalen rode peper of chili's toe en laat het geheel onder regelmatig omscheppen 5 minuten garen.

Voeg het zout en het water toe. Temper de hittebron en laat de kool verder garen en het water absorberen (circa 20 minuten). Controleer regelmatig of de groente niet te droog staat of verbrandt.

Schep de koriander door de groente en proef of er nog zout toegevoegd moet worden. Direct serveren.


Info


Asafoetida, ofwel " hars met sterke geur" ruikt niet bepaald lekker en kan dan ook het best in een goed af te sluiten potje bewaard worden. Niet voor niets wordt het uit de wortels en stengels van de Ferula asafoetida verkregen goedje in het Nederlands "duivelsdrek" genoemd. Asafoetida is in poedervorm vermengd met rijstbloem en Arabische gom veelal in Aziatische winkels te koop.
De beste vervanger voor asafoetida is een ui- knoflookmengsel. Reken voor 1 tl asafoetida 1 el ui en 1 tl knoflook.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________