![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| zoete broodjes, 12 stuks, Hongarije voor het deeg: 500 g bloem 1 tl zout 3 el suiker 1 eigeel 2 dl melk, lauwwarm 100 g zachte boter 2 1/2 tl droge gist voor de vulling: 300 g zachte boter 2 el suiker 1 el cacaopoeder 300 g zachte boter 2 el suiker 1 tl kaneel verder: 1 ei Bereiding Doe de gist met een beetje suiker in een kommetje en giet er de lauwwarme melk bij. Terzijde zetten. Zeef de bloem boven een kom en roer er het zout en de suiker door. Voeg het geactiveerde gistmengsel aan de bloem toe en vervolgens het eigeel en de zachte boter. Meng de ingrediënten en kneed ze daarna extensief tot een glanzend en soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette kom, bedek die met folie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is. Verdeel het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkplek in 12 gelijke stukken. Rol ze tot bollen en laat ze 10 minuten rusten. Bereid ondertussen de cacao- en de kaneelvulling. Meng in een kommetje de zachte boter, de suiker en het cacaopoeder en in een ander kommetje de boter, de suiker en het kaneelpoeder. Rol een bolletje deeg uit tot een cirkel van 2 mm dik. Bestrijk het rondje met de cacaocreme en rol het op zodat het op een sigaar lijkt. Snijd met een scherp mes de onderste helft van het rolletje in de lengte doormidden en snijd daarna het bovenste 1/3 deel in de lengte doormidden. Draai de 2 bovenste losse stukken deeg allebei een kwartslagnaar buiten toe om. Draai de 2 onder losse stukken deeg óók een kwartslag naar buiten toe en buig ze vervolgens om naar boven toe zodat ze de rest van het deeg als het ware insluiten. Herhaal deze procedure voor de rest van balletjes, nog vijf stuks gevuld met cacaocreme en de overige 6 met kaneelcreme. Verwarm de oven voor (190 C). Leg de "bananenblaadjes" op een met bakpapier beklede bakplaat of meerdere bakplaten en bestrijk ze met geklopt ei. Laat ze op de bakplaat nog 20 minuten narijzen. Bestrijk de broodjes nog eens met losgeklopt ei en bestrooi ze met suiker. Bak ze goudbruin in de voorverwamde oven (ca 20 minuten).
De naam voor dit zoete, briocheachtige broodje met zijn karakteristieke
vorm is niet afkomstig van de locale Hongaarse bakker die het
introduceerde. Het waren zijn klanten die het broodje "bananenblad"
begonnen te noemen. Het is natuurlijk maar wie je het vraagt maar ik zou
nooit op "banaanblad" gekomen zijn, veel eerder op "tulp", belast als ik
waarschijnlijk ben met dit o zo Nederlands-Hollandse oersymbool. De
botanica verder buiten beschouwing latend deel ik het Hongaars
enthousiame voor het broodje, dat door bakkers amper meer gebakken wordt
omdat het zoveel handwerk en derhalve veel tijd vraagt. Maar voor een
thuisbakker die de nodige tijd tot zijn beschikking heeft en begiftigd
is met enige knutselzin is dit broodje, hoe je het ook noemen wilt, een
aardige uitdaging. Ook hij zal er de nodige aandacht mee trekken.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|