R E C E P T E N G A L E R I E
| kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| zoete notentaart, dessert, Griekenland 250 g gepelde walnoten 150 g gepelde pistachenoten 100 g hazelnoten 4 el oranjebloesemwater of rozenwater (zie Info) 100 g gesmolten boter 150 g suiker 15 velletjes filodeeg 50 g gesmolten boter 5 g kaneel 100 g gepelde amandelen 50 g goed vloeibare honing Bereiding Laat diepvries-filodeeg ruim van tevoren op kamertemperatuur komen. Rooster de noten in de oven of in een koekenpan. Blijf erbij want ze verbranden snel. Hak de noten in kleine stukjes en doe ze in een kom. Voeg de suiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater en 100 gram gesmolten boter aan de noten toe. Meng de ingrediënten. Vet een rechthoekige lage bakvorm in met boter. Leg het filodeeg op je werkblad. Bestrijk een vel filodeeg met boter en leg het in de bakvorm. Leg er een vel met boter bestreken filodeeg overheen. Herhaal dit tot je een laag van 5 filodeegvellen hebt. Schep vervolgens de helft van het notenmengsel in het bakblik. Spreid de noten gelijkmatig over het deeg uit. Herhaal de procedure, leg dus weer 5 maal een met boter bestreken vel filodeeg in het bakblik len verdeel er de resterende helft van de noten over. Strooi de kaneel over de tweede notenlaag. Breng tenslotte weer een laag van 5 met boter bestreken vellenfilodeeg aan. Snijd de baklava voordat je die in de oven zet met een scherp mes in ruitjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter en leg op iedere ruit een halve amandel. Verwarm de oven voor op 200 C. Zet de baklava in de oven en stel de baktijd in op 20 minuten. Verwarm, terwijl de baklava bakt, de honing in een pannetje samen met het overgebleven oranjebloesemwater. Haal de gebakken baklava uit de oven en giet er behoedzaam het honingmengsel over. Het hele oppervlak moet ermee bedekt worden. Dit heerlijke nagerecht kan warm of lauw gegeten worden, koud komt de smaak niet volledig tot zijn recht. Baklava is hier vooral bekend als een Griekse specialiteit maar het gerecht is van origine Turks. Baklava wordt bereid in alle landen die ooit behoorden tot het Ottomaanse rijk, dat zich uitstrekte van de Balkan tot het Midden-Oosten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er allerlei varianten van baklava bestaan. In Turkije drinkt men gewoonlijk Turkse koffie bij baklava, in toeristische gebeiden wordt er meestal ijs bij geserveerd. De hoeveelheid oranjebloesemwater beperk ik tot 2 eetlepels. Dat is naar mijn smaak voldoende. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |