R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E  


kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BAKLAVA
zoete notentaart, dessert, Griekenland





250 g gepelde walnoten
150 g gepelde pistachenoten
100 g hazelnoten
4 el oranjebloesemwater of rozenwater (zie Info)
100 g gesmolten boter
150 g suiker
15 velletjes filodeeg
50 g gesmolten boter
5 g kaneel
100 g gepelde amandelen
50 g goed vloeibare honing


Bereiding


Laat diepvries-filodeeg ruim van tevoren op kamertemperatuur komen.

Rooster de noten in de oven of in een koekenpan. Blijf erbij want ze verbranden snel.
Hak de noten in kleine stukjes en doe ze in een kom.
Voeg de suiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater en 100 gram gesmolten boter aan de noten toe. Meng de ingrediënten.

Vet een rechthoekige lage bakvorm in met boter.

Leg het filodeeg op je werkblad.
Bestrijk een vel filodeeg met boter en leg het in de bakvorm. Leg er een vel met boter bestreken filodeeg overheen. Herhaal dit tot je een laag van 5 filodeegvellen hebt.
Schep vervolgens de helft van het notenmengsel in het bakblik. Spreid de noten gelijkmatig over het deeg uit.
Herhaal de procedure, leg dus weer 5 maal een met boter bestreken vel filodeeg in het bakblik len verdeel er de resterende helft van de noten over. Strooi de kaneel over de tweede notenlaag.
Breng tenslotte weer een laag van 5 met boter bestreken vellenfilodeeg aan.

Snijd de baklava voordat je die in de oven zet met een scherp mes in ruitjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter en leg op iedere ruit een halve amandel.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Zet de baklava in de oven en stel de baktijd in op 20 minuten.

Verwarm, terwijl de baklava bakt, de honing in een pannetje samen met het overgebleven oranjebloesemwater.
Haal de gebakken baklava uit de oven en giet er behoedzaam het honingmengsel over. Het hele oppervlak moet ermee bedekt worden.

Dit heerlijke nagerecht kan warm of lauw gegeten worden, koud komt de smaak niet volledig tot zijn recht.


Info


Baklava is hier vooral bekend als een Griekse specialiteit maar het gerecht is van origine Turks.
Baklava wordt bereid in alle landen die ooit behoorden tot het Ottomaanse rijk, dat zich uitstrekte van de Balkan tot het Midden-Oosten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er allerlei varianten van baklava bestaan.
In Turkije drinkt men gewoonlijk Turkse koffie bij baklava, in toeristische gebeiden wordt er meestal ijs bij geserveerd.

De hoeveelheid oranjebloesemwater beperk ik tot 2 eetlepels. Dat is naar mijn smaak voldoende.


 

naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________