|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
"bruidsvingers", meze/dessert, Afghanistan voor het deeg: 400 g filodeeg (ontdooid) 70 g ongezouten boter, gesmolten voor de vulling: 1 kop amandelen of pistache-nootjes, fijngemalen 1/3 kop suiker 1 tl kaneelpoeder voor de afwerking: 1 ei, geklopt 1 el water suiker voor de siroop: 1 1/2 kop suiker 1 1/2 kop water 1 tl limoensap 4 el honing optioneel: 1 tl oranjebloesem- of rozenwater Bereiding Breng in een pannetje het water met de suiker aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 20 minuten tot een stroperig geheel inkoken. Voeg het limoensap toe en draai het vuur uit. Voeg als de siroop wat afgekoeld is de honing toe en eventueel het oranjebloesem- of rozenwater. Meng de ingrediënten goed. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de filodeegvellen in repen van 12 bij 25 centimeter. Leg ze op elkaar en bedek ze met een vochtige doek. Leg 2 stroken deeg op je werkblad met de korte kant naar je toe. Bestrijk één van de stroken licht met gesmolten boter en leg er de andere strook boven op. Spreid 1 eetlepel vulling uit vooraan over de korte zijde.. Vouw de lange zijkanten van de dubbele strook een klein stukje naar binnen toe om te voorkomen dat de vulling er uitloopt. Rol het deeg vanuit de korte kant op. Bestrijk het laatste stukje van de strook met wat boter voor een goede hechting. Leg het rolletje op een bakplaat met de naad naar beneden. Herhaal deze werkwijze voor de rest van het deeg en de vulling. Bedek de rolletjes steeds met een vochtige doek want ze drogen snel uit. Verwarm de oven voor op 180 C. Bestrijk de bovenkant van de rolletjes met geklopt ei en strooi er suiker over. Bak de rolletjes 20 à 25 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben. Schik de rolletjes op een schaal en giet er de siroop over. Als je ze iets minder zoet wilt, kun je beter de rolletjes even in de siroop dopen, ze uit laten lekken en vervolgens op de schaal leggen. Serveer de "bruidsvingers" op kamertemperatuur. Siroop moet heet zijn als je die over koud gebak giet en koud als je die over warm gebak giet. In sommige streken van Afghanistan gelooft men dat siroop en honing kwade geesten zouden afschrikken en het leven "zoeter" maken.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |