R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten







































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ASABIA EL AROOS
"bruidsvingers", meze/dessert, Afghanistan





voor het deeg:
400 g filodeeg (ontdooid)
70 g ongezouten boter, gesmolten

voor de vulling:
1 kop amandelen of pistache-nootjes, fijngemalen
1/3 kop suiker
1 tl kaneelpoeder

voor de afwerking:
1 ei, geklopt
1 el water
suiker

voor de siroop:
1 1/2 kop suiker
1 1/2 kop water
1 tl limoensap
4 el honing

optioneel:
1 tl oranjebloesem- of rozenwater


Bereiding


Breng in een pannetje het water met de suiker aan de kook.
Draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 20 minuten tot een stroperig geheel inkoken.
Voeg het limoensap toe en draai het vuur uit.
Voeg als de siroop wat afgekoeld is de honing toe en eventueel het oranjebloesem- of rozenwater.
Meng de ingrediënten goed.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de filodeegvellen in repen van 12 bij 25 centimeter. Leg ze op elkaar en bedek ze met een vochtige doek.
Leg 2 stroken deeg op je werkblad met de korte kant naar je toe. Bestrijk één van de stroken licht met gesmolten boter en leg er de andere strook boven op.
Spreid 1 eetlepel vulling uit vooraan over de korte zijde..
Vouw de lange zijkanten van de dubbele strook een klein stukje naar binnen toe om te voorkomen dat de vulling er uitloopt.
Rol het deeg vanuit de korte kant op. Bestrijk het laatste stukje van de strook met wat boter voor een goede hechting.
Leg het rolletje op een bakplaat met de naad naar beneden.
Herhaal deze werkwijze voor de rest van het deeg en de vulling.
Bedek de rolletjes steeds met een vochtige doek want ze drogen snel uit.

Verwarm de oven voor op 180 C.
Bestrijk de bovenkant van de rolletjes met geklopt ei en strooi er suiker over.
Bak de rolletjes 20 à 25 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben.
Schik de rolletjes op een schaal en giet er de siroop over. Als je ze iets minder zoet wilt, kun je beter de rolletjes even in de siroop dopen, ze uit laten lekken en vervolgens op de schaal leggen.
Serveer de "bruidsvingers" op kamertemperatuur.


Info


Siroop moet heet zijn als je die over koud gebak giet en koud als je die over warm gebak giet.

In sommige streken van Afghanistan gelooft men dat siroop en honing kwade geesten zouden afschrikken en het leven "zoeter" maken.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________