|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Zweden, erwtensoep, 8 p 500 g gele spliterwten 2 l groentenbouillon (2 l water plus 4 groentenbouillonblokjes) 2 uien, fijngesneden 20 à 30 g verse gember, geraspt 5 à 10 g marjoraan of tijm of een combinatie van beiden peper en zout optioneel: aardappels wortels 500 g bacon, in blokjes Bereiding Week de spliterwten op zijn minst 12 uur in koud water. Giet de spliterwten af en voeg de bouillon toe. Doe er de ui, de gember en peper en zout bij en kook het geheel zeker 90 minuten. Schep met een schuimspaan zo nu en dan de velletjes van de erwten die boven komen drijven uit de pan. Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de marjoraan en/of de tijm toe. Voeg (optioneel) 20 à 25 minuten voor het einde van de kooktijd aardappels, wortels en bacon toe. Proef of er zout en peper toegevoegd moeten worden. Blijkbaar werd in Zweden deze soep gedurende enkele eeuwen iedere donderdag bereid en gegeten, een traditie die pas in de 2e helft van de vorige eeuw begon te verdwijnen. De traditie ontstond doordat dienstmeisjes vroeger op de donderdagen een halve dag vrij hadden en een erwtensoep - tenminste deze Zweedse- gauw gemaakt was. Dat gold (en geldt) ook voor pannenkoeken en die werden dan óók vaak op donderdag geserveerd en wel na de erwtensoep, als dessert dus. Die combinatie werd een soort traditie op zich en op menige donderdag prijkte er dan ook op het menu: "Ärtsoppa med pannkakor" ofwel "ertensoep met pannenkoeken". Dat vraagt natuurlijk om een recept. Hoe we de soep moeten bereiden weten we ondertussen als de eerste de beste Zweedse keukenmeid en wat die pannekoeken betreft, komt het ook wel goed na raadpleging van receptengaleries recept: Zweedse pannenkoeken. Wat die vroege dienstmeisje niet konden is een grote hoeveelheid erwtensoep tegelijkertijd maken en een deel ervan invriezen zodat ze de volgende donderdag wat relaxter aan hun halve dag vrij konden beginnen, jammer want de soep laat zich goed invriezen en blijft z'n smaak houden. P.S. Ga je voor chique... serveer dan een glaasje punsch of zoete Zweedse likeur bij de erwtensoep, nog traditioneler kan niet.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |