R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ÄRTSOPPA
Zweden, erwtensoep, 8 p

500 g gele spliterwten
2 l groentenbouillon (2 l water plus 4 groentenbouillonblokjes)
2 uien, fijngesneden
20 à 30 g verse gember, geraspt
5 à 10 g marjoraan of tijm of een combinatie van beiden
peper en zout

optioneel:
aardappels
wortels
500 g bacon, in blokjes


Bereiding


Week de spliterwten op zijn minst 12 uur in koud water.

Giet de spliterwten af en voeg de bouillon toe.
Doe er de ui, de gember en peper en zout bij en kook het geheel zeker 90 minuten.
Schep met een schuimspaan zo nu en dan de velletjes van de erwten die boven komen drijven uit de pan.
Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de marjoraan en/of de tijm toe.
Voeg (optioneel) 20 à 25 minuten voor het einde van de kooktijd aardappels, wortels en bacon toe.
 
Proef of er zout en peper toegevoegd moeten worden.


Info


Blijkbaar werd in Zweden deze soep gedurende enkele eeuwen iedere donderdag bereid en gegeten, een traditie die pas in de 2e helft van de vorige eeuw begon te verdwijnen. De traditie ontstond doordat dienstmeisjes vroeger op de donderdagen een halve dag vrij hadden en een erwtensoep - tenminste deze Zweedse- gauw gemaakt was. Dat gold (en geldt) ook voor pannenkoeken en die werden dan óók vaak op donderdag geserveerd en wel na de erwtensoep, als dessert dus. Die combinatie werd een soort traditie op zich en op menige donderdag prijkte er dan ook op het menu: "Ärtsoppa med pannkakor" ofwel "ertensoep met pannenkoeken". Dat vraagt natuurlijk om een recept.
Hoe we de soep moeten bereiden weten we ondertussen als de eerste de beste Zweedse keukenmeid en wat die pannekoeken betreft, komt het ook wel goed na raadpleging van receptengaleries recept: Zweedse pannenkoeken.

Wat die vroege dienstmeisje niet konden is een grote hoeveelheid erwtensoep tegelijkertijd maken en een deel ervan invriezen zodat ze de volgende donderdag wat relaxter aan hun halve dag vrij konden beginnen, jammer want de soep laat zich goed invriezen en blijft z'n smaak houden.

P.S. Ga je voor chique... serveer dan een glaasje punsch of zoete Zweedse likeur bij de erwtensoep, nog traditioneler kan niet.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________