R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten



































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ARMEENSE MOUSSAKA (PATLIGAN)
6 à 8 p., Armenië


voor de aubergines:
900 g aubergines
2 à 3 el olijfolie
1 grote ui, in stukjes gesneden
1 à 2 tenen knoflook, fijngesneden

voor de vleessaus:
450 g lamsgehakt
450 g mager rundergehakt
2 el olijfolie
1 kop gepelde gehakte tomaten
3 el tomatenpuree
1/2 kop droge witte wijn
2 à 3 el platte peterselie, fijngehakt
1 tl suiker
1/4 tl kaneel
1/2 tl komijn
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

voor de béchamelsaus:
1 kop ongezouten boter (zie info)
1/3 kop patentbloem
2 koppen half om half (room en melk)
een snuf kaneel
een snuf nootmuskaat
1/2 kop parmezaan, geraspt
1 groot ei, geklopt


Bereiding

Snijd de aubergines overlangs in plakken van ruim een halve centimeter dik. Schil de aubergines niet.
Strooi zout op de plakken om er bitterheid aan te ontrekken. Laat ze een half uur liggen en dep ze dan droog met keukenpapier.

Bak de plakken aubergine in olijfolie aan beide kanten goudkleurig.
Leg ze op een bord en zet dat terzijde.

Sauteer in dezelfde pan de stukjes ui en de knoflook in wat olijfolie.
Voeg beide soorten gehakt toe en bak ze rul en bruin.
Voeg de rest van de vleessausingrediënten toe en verlaag de temperatuur.
Laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes sudderen.

Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toeg. Gaar terwijl je roert de bloem zonder die bruin te laten worden (3 minuten).
Voeg de half om half toe en roer een minuut.
Voeg de nootmuskaat, de kaneel, de helft van de parmezaan en zout en peper naar smaak toe. Plaats het deksel op de pan en zet de pan terzijde.

Verwarm de oven voor (175 C).

Wrijf een ovenschaal of casserole in met olijfolie.
Leg een laag gebakken aubergineschijven op de bodem van de ovenschaal en schep er de helft van de vleessaus op.
Leg opnieuw een laag aubergineschijven in de ovenschaal en schep er de rest van de vleessaus op.
Leg weer een laag aubergineschijven in de ovenschaal.

Klop een ei door de inmiddels afgekoelde béchamelsaus en spreid de saus egaal uit over de inhoud van de ovenschaal.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de moussaka tot de topping goudgeel kleurt (ca 60 minuten).

Neem de schaal uit de oven en laat die 10 minuten ongemoeid staan.

Strooi de rest van de parmezeaan over de moussaka en snijd die in vierkanten.

De moussaka kan geserveerd worden.



Info

De hoeveelheid boter voor de bechamelsaus is erg royaal, te royaal als je het mij vraagt. Ik heb dan ook "slechts" de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruikt.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________