R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten



































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ARMEENSE KADAYIF
dessert, 24 stukjes, Armenië

900 g kadayif deeg
1 1/2 kop boter, gesmolten
950 ml  "half and half" cream (zie Info)
950 ml slagroom
3/4 kop maizena
3/4 kop melk
4 koppen suiker
3 koppen water
een beetje citroensap


Bereiding

Doe de helft van het kadayifdeeg in een kom en "woel" het met je handen los.
Voeg de helft van de gesmolten boter toe en schep met je handen de deegslierten om tot ze allen met een laagje boter bedekt zijn.
Vet een lage bakvorm van 42 bij 32 centimeter in en verdeel er de kadayif in een egale laag in.

Verwarm de oven voor (225 C).

Doe de half om half room en de slagroom in een ruime steelpan en breng ze op lage temperatuur aan de kook.

Roer de maizena door de melk tot die is opgelost. Voeg dit mengsel, terwijl je roert, langzaam aan het roommengsel toe. Blijf roeren tot het mengsel kookt. Giet de hete roomvulling vervolgens over de kadayif in de bakvorm.

Doe de resterende kadayif in een kom en maak ook die met je handen los. Giet er de rest van de gesmolten boter over en werk die er door.
Spreid deze laag kadayif uit over de laag kadayif in de bakvorm en druk die stevig aan tot een vlakke bovenlaag.

Plaats de bakvorm op de onderste richel in de voorverwarmde oven en bak de kadayif 20 à 25 minuten of wat langer als de kadayif na die tijd niet mooi goudbruin is.

Bereid de siroop.
Breng in een pannetje het water met de suiker aan de kook.
Voeg als het mengsel 5 à 10 minuten kookt het citroensap toe.
Laat het mengsel afkoelen.

Giet de koude siroop gelijkmatig over de kadayif, zodra die uit de oven komt.

Snijd de kadayif in vierkantjes.


Info

Dit recept betreft de Armeense versie van een oorspronkelijk Turks dessert. De benaming "kadayif" betreft zowel het specifieke deeg ("sliertjesdeeg") waarmee het gerecht gemaakt wordt als het gerecht zelf.
Het deeg is te koop in Turkse winkels.

Voor "half en half cream" bestaat geen Nederlands kant en klaar equivalent. Een mengsel van gelijke delen volle melk en (slag) room komt echter aardig overeen.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________