R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 AREPAS REINA PEPIADA
hoofdgerecht, 6 p., Venezuela





600 à 750 g kipfilet
1/2 ui, in stukjes gesneden
zout en versgemalen zwarte peper
1 rijpe avocado, geschild, ontpit en grof gehakt
1/4 kop mayonaise
1 el (of meer naar smaak) witte azijn
2 el verse koriander, fijngehakt
2 el verse peterselie, fijngehakt
1/2 jalapeño ontzaad en fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
1/2 kop rode paprika, in blokjes gesneden
2 el fijngehakte rode ui
1 lenteui, witte en groene deel fijngehakt
3 koppen lauwwarm water of zoveel als nodig is
1 1/4 tl zout
ca 3 koppen harina precocida (voorgekookt maismeel)
ruim 2 el plantaardige olie
 olie voor het bakken/grillen


Bereiding


Doe de kipfilets en ui in een middelgrote pan en voeg zoveel koud water toe dat het vlees er 2 1/2 cm mee bedekt wordt.
Voeg 1/2 tl zout en 1/4 tl peper toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de filets vervolgens, met de temperatuur op middellaag en zonder deksel op de pan, 15 minuten rustig garen.

Neem de filets uit de pan en laat ze helemaal afkoelen.

Trek het afgekoelde kippenvlees met twee vorken in stukjes/plukjes.

Doe de avocado, de mayonaise en de azijn in een kom en pureer ze met een vork of staafmixer. Roer de koriander, peterselie, jalapeño en knoflook door.
Voeg de kip, rode paprika, rode ui , lenteui, zout en peper naar smaak toe en meng alles. Proef of er meer azijn moet worden toegevoegd. Bedek de kom met folie en laat het mengsel in de koelkast afkoelen.

Doe de 3 koppen lauwwarm water en het zout in een kom. Roer met je handen tot het zout is opgelost en voeg dan geleidelijk zoveel voorgekookt maismeel toe als er nodig is voor de vorming van een zacht deeg dat geen klonten bevat en niet (meer) scheurt of barst als je het kneed. Je hebt dus misschien niet al het meel voor nodig.
Laat het deeg na het kneden een minuut of 5 rusten.

Voeg de olie aan het deeg toe en werk er die doorheen. Voeg zonodig meel of water toe om opnieuw de goede consistentie te verkrijgen.

Verdeel het deeg in 6 gelijke porties. Vorm van iedere portie een schijf van 10 centimeter doorsnee en ongeveer 2 1/2 centimeter dik.

Plaats een draadrek in het midden van de oven en verwarm de oven voor (175 C).

Vet een koekenpan met antikleefbodem of een grillpan licht in met olie en verhit die op middelhoge temperatuur.
Leg de arepas met 2 à 3 tegelijk in de pan. Bak ze tot de onderkant vlekkerig licht goudbruin is (ca 4 minuten). Keer ze dan om en bak de andere kant.
 
Leg de gebakken arepas op het draadrek in de oven. Bak ze tot ze een strakke, harde maar niet donkerbruine of geblakerde buitenkant hebben.

Snijd de arepas doormidden, beleg een helft met het kippenmengsel en leg
er de andere helft boven op. Smakelijk!


Info


Er is geen voedsel dat zo karakteristiek is voor zowel de Venezolaanse als de Columbiaanse keuken als arepas. Ze zijn het equivalent van tortillas in Mexico.
Arepas worden gegeten als ontbijt, bij de lucnch, bij het diner of als hoofmaaltijd, als tussendoortje of snack, thuis zowel als op straat.
Aerepas komen de hele dag door van pas en er is voor elk wat wils want de mogelijkheden om ze te vullen of van een topping te voorzien zijn nagnoeg oneindig.
Er zijn echter een aantal vullingen die inmiddels het predikaat "klassiek" verdienen en de meest klassieke is waarschijnlijk deze "Arepas Reine Pepiada", waarvan kip en avocado de hoofdbestanddelen zijn. Dat is niet terug te vinden in de naam. "Arepas" spreekt inmiddels voor zich maar wat betekenen "Reina" ofwel "koningin" en "Pepiada" ofwel "rond, welvend" in dit verband? Als je eenmaal weet dat deze kip-avocadoarepa is opgedragen aan Susanna Duijm, een populaire Venezolaanse beroemdheid die het in 1955 tot "Miss World" schopte, zal het waarom van deze woorden je snel duidelijk zijn.





naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________