|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
appelkruimel, 4 p., Verenigde Staten 450 g appels 200 g gezeefde bloem 100 g ongezouten boter 100 g kristalsuiker 50 à 100 g bruine suiker 1 el bloem 1 tl kaneel verder: custard, vanillevla, slagroom of ijs Bereiding Meng in een grote kom de bloem met de kristalsuiker. Snijd de koude boter in blokjes en voeg die aan het bloem-suikermengsel toe. Kneed losjes met je vingertoppen de ingrediënten tot kruim. Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de appels en snijd ze in schijfjes van ca 1 cm dik. Voeg er de bruine suiker, de eetlepel bloem en het kaneelpoeder aan toe en schep het geheel voorzichtig om. Vet een ovenschaal in met boter. Schep het appelmengsel in de schaal en spreid het gelijkmatig over de bodem uit. Strooi er de crumble over en zet de schaal in de oven. Bak de apple crumble 40 à 45 minuten of tot het deegkruim mooi bruin gekleurd is. "Apple crumble" zoals het genoemd wordt in Engeland of "apple crisp" zoals het genoemd wordt in de Verenigde staten en Canada is een nagerecht bestaande uit gebakken appels bedekt met een krokante deegkorst. In Engeland kwam apple crumble pas op met de rationering van voedsel tijdens de tweede wereldoorlog. Met wat boter, suiker, meel en een paar appels viel er toch nog een smakelijk nagerecht te maken. Het gerecht is inmiddels niet meer weg te denken uit de traditionele Engelse keuken. Een crumble kan natuurlijk ook met andere vruchten worden bereid. Er bestaan recepten voor o.a. peren-, bessen-, perziken- en aardbeiencrumble. De meest voorkomende variant is apple-rabarber crumble, met een contrast van zuur (rabarber) en zoet (appel). Om apple crumble smeuÏger te maken, wordt er vaak custard- of vanillevla bij geserveerd. Ook slagroom (ongeklopt en ongezoet) gaat er goed mee samen. Het meest populair vandaag de dag is echter de combinatie apple crumble - vanille-ijs. De verhoudingen bloem, boter en suiker lopen nogal uiteen in de receptuur. Wat de één te zoet vindt, vindt de ander misschien juist lekker. Vandaar de ruime marge wat betreft de bruine suiker.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |