4



























































R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
APPELTAART "GRANDMÈRE"
4 p., Nederland






het deeg:
300 g bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
150 g witte basterdsuiker
1/4 tot 1/2 tl zout
1 ei
200 g koude roomboter, in blokjes

de vulling:
7 stevige appels
75 g kristalsuiker
2 tl kaneel
1 citroen

de kruimellaag:
50 g boter, in blokjes
50 g suiker
50 g bloem plus wat extra


Bereiding


Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg er een zakje bakpoeder aan toe, een zakje vanillesuiker, de basterdsuiker en wat zout. Meng de bestanddelen.

Snijd 200 g koude boter in kleine blokjes en doe die bij de bloem. Kneed boter en bloem tot er een stevig deeg ontstaat. De boterblokjes moet je niet meer kunnen onderscheiden.
Voeg het ei toe en kneed tot het door het deeg is opgenomen.

Vet een springvorm in en bestrooi die met wat bloem. Leg het deeg in het midden van de springvorm en druk het uit over de bodem
en het onderste deel van de rand van de springvorm.
Zet de springvorm in de koelkast en laat het deeg zeker een half uur rusten.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd iedere kwart nog eens overlangs door zodat je in totaal acht partjes krijgt. Snijd die partjes, afhankelijk van de grootte, in 2 of 3 stukken.
Doe de stukjes appel in een kom en voeg er flink wat vers citroensap aan toe, minimaal het sap van een halve citroen. Goed omscheppen.
Strooi vervolgens de suiker en twee theelepels kaneel over de appels. Meng de stukjes appel, suiker en kaneel zorgvuldig.

Maak het kruimeldeeg voor de toplaag.
Meng de bloem en de suiker en voeg er de in stukjes gesneden koude boter aan toe.
Bewerk de ingrediënten met je vingertoppen op luchtige wijze tot er een niet al te fijnkorrelig kruim is ontstaan. Voeg wat bloem aan het deeg toe als het te plakkerig is om te bewerken.
Laat het deegkruim even rusten in de koelkast.

Vul de springvorm met de stukjes appel. Druk ze voorzichtig wat aan, zodat er een min of meer egale laag ontstaat en strooi daar de deegkruimels over uit.

Zet de taart in een op 160 C voorverwarmde oven en stel de baktijd in op 70 minuten.


Info


Dat tikt aan, een appeltaart waarin een heel pakje boter verdwijnt, het liefst natuurlijk roomboter om maar te zwijgen over de hoeveelheid suiker. Het enige excuus dat ik bedenken kan is het recept toe te schrijven aan één van die vele lieve, bakkende grootmoeders van weleer die niet gehinderd door enige kennis van cholesterol en andere onaangename zaken het nageslacht volkomen te goeder trouw een onvergetelijke herinnering en een onvergetelijk recept nalieten.

Grootmoeders appeltaart, geniet maar bak 'm met mate!


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________