R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
APFELSTRUDEL MET VANILLESAUS
nagerecht, 6 p, Oostenrijk





voor het deeg:
250 g bloem
125 ml lauw water
1 tl olie
1 ei
snufje zout
bloem voor het bestuiven
olie om te bestrijken

voor de vulling:
1 k appels
het sap van 1 citroen
100 g suiker
snufje kaneel
100 g rozijnen
50 g boter
70 g paneermeel
boter voor invetten en bestrijken
50 g poedersuiker

voor de vanillesaus:
250 ml melk
250 ml slagroom
1 vanillestokje
1 tl maizena
1 el koud water
2 eidooiers
1 ei
50 gram suiker


Bereiding


Doe de bloem in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje.
Doe het water, de olie, het ei en een snufje zout in een andere kom en klop het geheel los. Giet het mengsel in het kuiltje.
Kneed de ingrediënten vanuit het midden tot een egaal, droog en taai deeg.
Blijf 10 tot 15 minuten kneden om een nog taaiere substantie te verkrijgen.
Vorm een bol van het deeg en bestrijk die met olie.
Omhul het deeg met plastic folie en laat het 20 minuten rusten.

Schil ondertussen de appels. Snijd ze in partjes en verwijder het klokhuis.
Snijd de partjes in kleine stukjes en besprenkel ze met citroen.

Meng in een kommetje de suiker met de kaneel.
Schep de rozijnen met het suiker-kaneelmengsel door de appels.

Verhit de boter in een koekenpan en bak er het paneermeel in tot het mooi bruin is (ongeveer 3 minuten).
Bestuif het aanrecht met bloem, leg er het deeg op en rol het uit tot een zo groot mogelijke vierkante, egale lap.
Trek het deeg uit elkaar om het nog dunner te maken.
Leg de lap deeg op een uitgespreide schone theedoek. Snijd eventueel overlappend deeg af.

Verdeel het gebakken paneermeel over het deeg en verdeel daar vervolgens de appelvulling over.
Rol de lap deeg plus vulling met behulp van de doek op tot een stevige strudel.

Verwarm de oven voor op 220 C.
Vet een bakblik of bakplaat in met boter en leg er de strudel met de naad naar beneden op of bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de strudel op.
Bestrijk de strudel met wat gesmolten boter en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Bak de strudel in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Maak ondertussen de vanillesaus. Verhit in een pannetje de melk met de slagroom en voeg er een opengesneden vanillestokje aan toe. Houd het geheel 5 minuten tegen de kook aan.
Klop de maizena los met een eetlepel koud water en voeg die toe.
Voeg vervolgens de eidooiers, het hele ei en de suiker toe en klop de ingrediënten tot een romige massa.

Bestrooi de strudel voor het serveren met poedersuiker.
Serveer de Apfelstrudel met de vanillesaus.

Je kunt, als je dat wilt, de rozijnen voor verwerking een kwartier in wat rum weken.

Info


Dit op en top Oostenrijkse gebak is gabaseerd op Turkse baklava, hoezeer het daar met de jaren ook van is gaan verschillen.

Aanvankelijk werd Apfelstrudel gezien als een gerecht voor arme mensen maar met de jaren heeft het veel aan status gewonnen en is het uitgegroeid tot vooral een Weense specialiteit.
Apfelstrudel kan met vanillesaus geserveerd worden maar ook met slagroom en/of ijs.

Apfelstrudel wordt ook wel (voor het gemak) bereid met (diepvries) bladerdeeg,




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________