R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 
kleurrijke wereldgerechtenn



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

_______________
AlIKRUIKEN OP 2 MANIEREN
voorgerecht voor 2 p. of onderdeel van een schaal zeebanket, Nederland





500 g alikruiken

variant 1.
fijngesneden groente als:
selderij, prei, wortel, ui, knoflook

verse kruiden als:
tijm, laurier, peterselie, basilicum

zout en peper, naar smaak

variant 2.
rode chilipeper
olijfolie


Bereiding


Spoeld de alikruiken zorgvuldig, zodat er geen zand achterblijft.

Bereiding 1:
Doe zoveel water in een kookpan dat alle alikruien erdoor bedekt kunnen worden.
Voeg naar voorkeur een hoeveelheid fijngesneden groente en verse kruiden plus zout en peper naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.

Voeg de alikruiken toe en pocheer ze 4, hooguit 5 minuten in het kokende water (zie info) .

Bereiding 2:
Maak een chilipeper schoon (verwijder het zaad en de zaadlijsten) en snijd het vruchtvlees in middelgrove stukken.
Doe de stukken chilipeper plus een laagje olijfolie in een wokpan en verhit ze tot op hoge temperatuur. Voeg de alikruiken toe en wok ze 3 minuten mee.

Voor beide bereidingen geldt: laat de alikruiken afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en serveer ze dan. Dan kan op een grote schaal of bordjes. Maak de schaal of bordjes op met wat zeekraal, zeelam, veldsla et cetera.
 
Eet alikruiken als volgt: neem een alikruik in de ene hand en "wip/draai" met daarvoor geschikt "gereedschap" (speld/naald) in je andere hand de zeeslakjes uit hun behuizing. Verwijder daarbij het "dekseltje".



Info


Over de juiste kooktijd van alikruiken lopen de meningen sterk uiteen. De website van Prinsendingemans geeft bijvoorbeeld als kooktijd 30 minuten aan, de site Viswinkel on line adviseert ze 5 minuten in kokend water te pocheren.
Ik ga voor (de) korte garing. Te lange garing maakt rubber van delicaat zeebanket.

In Zeeland en delen van Zuid-Holland worden traditioneel met Pasen alikruiken gegeten. Eveneens traditioneel is het bij die gelegenheid de alikruiken te nuttigen met krentebrood en roomboter.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________