![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechtenn |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland _______________ |
AlIKRUIKEN OP 2 MANIEREN voorgerecht voor 2 p. of onderdeel van een schaal zeebanket, Nederland ![]() variant 1. fijngesneden groente als: selderij, prei, wortel, ui, knoflook verse kruiden als: tijm, laurier, peterselie, basilicum zout en peper, naar smaak variant 2. rode chilipeper olijfolie Bereiding Spoeld de alikruiken zorgvuldig, zodat er geen zand achterblijft. Bereiding 1: Doe zoveel water in een kookpan dat alle alikruien erdoor bedekt kunnen worden. Voeg naar voorkeur een hoeveelheid fijngesneden groente en verse kruiden plus zout en peper naar smaak toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de alikruiken toe en pocheer ze 4, hooguit 5 minuten in het kokende water (zie info) . Bereiding 2: Maak een chilipeper schoon (verwijder het zaad en de zaadlijsten) en snijd het vruchtvlees in middelgrove stukken. Doe de stukken chilipeper plus een laagje olijfolie in een wokpan en verhit ze tot op hoge temperatuur. Voeg de alikruiken toe en wok ze 3 minuten mee. Voor beide bereidingen geldt: laat de alikruiken afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en serveer ze dan. Dan kan op een grote schaal of bordjes. Maak de schaal of bordjes op met wat zeekraal, zeelam, veldsla et cetera. Eet alikruiken als volgt: neem een alikruik in de ene hand en "wip/draai" met daarvoor geschikt "gereedschap" (speld/naald) in je andere hand de zeeslakjes uit hun behuizing. Verwijder daarbij het "dekseltje".
Info
Over de juiste kooktijd van alikruiken lopen de meningen sterk uiteen. De website van Prinsendingemans geeft bijvoorbeeld als kooktijd 30 minuten aan, de site Viswinkel on line adviseert ze 5 minuten in kokend water te pocheren. Ik ga voor (de) korte garing. Te lange garing maakt rubber van delicaat zeebanket. In Zeeland en delen van Zuid-Holland worden traditioneel met Pasen alikruiken gegeten. Eveneens traditioneel is het bij die gelegenheid de alikruiken te nuttigen met krentebrood en roomboter. |