R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten










































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
ALBONDIGAS
gehaktballetjes, 4 p., Mexico





225 g gemengd gehakt
225 g mager rundergehakt
1 ui, in stukjes gesneden
50 g witbroodkruim
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gemalen komijn
zout en versgemalen zwarte peper
1 ei, geklopt
plantaardige olie
takjes verse oregano

voor de saus:
1 chipotle chili, zaad verwijderd
1 el plantaardige olie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
175 ml runderbouillon
1 blikje tomaatblokjes
7 el passato (tomatensaus)


Bereiding


Meng de beide soorten gehakt.
Voeg ui, broodkruim, oregano, komijn, losgeklopt ei en zout en peper toe en werk ze door het gehaktmengsel.

Draai balletjes van het gehakt (doorsnee ca 4 cm).

Laat de gedroogde chilipeper een kwartier in wat heet water wellen.

Verhit de olie in een koekenpan en bak er de ui en knoflook in tot ze zacht geworden zijn (3 à 4 minuten).

Laat de chilipeper uitlekken. Bewaar het weekwater.
Snijd de peper fijn en voeg die aan het ui-knoflookmengsel toe. Bak de peper 1 minuut mee.
Voeg runderbouillon, tomaatblokjes, passato, het weekwater en zout en peper naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de saus zachtjes pruttelen. Bak onderussen de gehaktballetjes. Roer af en toe door de saus.

Verhit de olie in een pan en bak er de balletjes in tot ze gebruind zijn (ca 5 minuten) . Bak de balletjes in verschillende partijen.

Giet de olie af.

Giet de saus bij de balletjes en laat het geheel 10 minuten sudderen. Schep zo nu en dan de balletjes om. 
Doe de balletjes en de saus over in een verwarmde serveerschaal. Garneer met de oregano.

Gaat goed samen met witte rijst.


Info


Een chipotle is niet een op zich zelf staande pepersoort of -variant. Chipotle is de benaming voor een gerookte jalapeñopeper..
De chipotle wordt vooral gebruikt in de Mexicaanse en de Tex-Mex keuken, onder meer in salsa's.
Voor het "fabriceren" van chipotles worden jalapeño's gebruikt die inmiddels rood zijn geworden zijn. Ze worden gedroogd en gerookt en daarna eventueel verkruimeld of gemaald. In de gemalen vorm is de chipotle hier het meest gangbaar.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________