R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 
kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
  AÏOLI
knoflookmayonaise, Frankrijk





4 (of meer) tenen knoflook
2 eidooiers
2 el witte wijnazijn of citroensap
1.5 dl olijfolie
1.5 dl zonnebloemolie
zout en witte peper, naar smaak

optioneel:
1 tl Dijonmosterd


Bereiding


Doe de eidooiers, de uitgeperste knoflook, de azijn of het citroensap, zout en peper en (eventueel) de Dijon-mosterd in een kom.
Mix de ingrediënten zorgvuldig. Je kunt daar een garde of mixer voor gebruiken maar een foodprocessor is handiger. Laat de machine vanaf het begin tot het einde van de bereiding van de aïoli "draaien".
Voeg als het eidooiermengsel goed losgeklopt is druppel voor druppel olijfolie toe.
Als de emulsie goed op gang is gekomen en de substantie dikker wordt, kun je meer olie tegelijkertijd gaan toevoegen.
Stop met blenden als alle olie is toegevoegd en de substantie een stevige mayonaise geworden is.


Info


Aïoli is te herleiden tot het Provençaalse "alh" (knoflook) en "òli" (olie).
In de Provence is aïoli of meer formeel Le Grand Aïoli niet alleen de aanduiding voor knoflookolie of -mayonaise maar ook voor een complete schotel bestaande uit verschillende soorten gekookte groenten (gewoonlijk wortels, aardappels, speziebonen), gekookte vis (meestal kabeljauw) en gekookte eieren met aïolisaus.

Aïoli is een belangrijk condiment in zowel de Franse als de Spaanse keuken.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________