R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHICKEN ADOBO / ADOBONG MANOK
kip in adobo-azijnsaus, 4 à 6 p., Filipijnen

1 kilo kippendijen/kipfilet
1/2 à 3/4 kop witte azijn
1/4 kop sojasaus
1/2 ui, in dunne ringen
4 à 6 tenen knoflook, geperst
2 laurierblaadjes
6 à 8 peperbolletjes of 1 tl gemalen peper
1 tl zout
1 kop water, kokosmelk of ananassap
1/4 kop olie


Bereiding


Doe de azijn, sojasaus, uiringen, knoflook, laurierblaadjes, peperbolletjes en zout in een grote kom. Meng de ingrediënten en voeg er de delen kip aan toe.
Zet de kom in de koelkast. Laat het vlees minimaal een uur marineren maar langer (tot 4 uur toe) is beter. Schep het vlees tijdens het marineren een paar keer om.

Doe de kip met de marinade in een pan en voeg er een kop water aan toe. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat de kip 30 tot 45 minuten garen. Voeg wat water toe als het kippenvlees dreigt uit te drogen.

Neem de stukken kip uit de pan en dep ze droog.
Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in een braadpan en sauteer daar de stukken kip goudbruin in.
Neem de pan van het vuur. Bedek het vlees met aluminiumfolie zodat het  warm blijft.

Zet de pan waarin de kip gegaard is op het fornuis. Verhit de in de pan achtergebleven saus tot het kookpunt. Laat de saus koken tot die wat gereduceerd is en dikker is geworden.

Leg de stukken kip op een serveerschaal en overgiet ze met de saus. Garneer de kip met bijvoorbeeld wat tomaat en komkommer.
Serveer witte rijst bij adobong manok.


Info


Adobong manok, vaak "kip adobo" genoemd, is het nationale gerecht van de Filipijnen.
"Adobo" is het Spaanse woord voor marinade. De Filipino´s leerden adobo kennen door Spaanse kolonisten. De azijnmarinade was een uitkomst want in azijn gemarineerd voedsel is lang goed te houden in de tropische hitte.

Er bestaan tal van variaties van het gerecht. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteit.
De kop water kan vervangen worden door een kop kokosmelk of een kop ananassap.
Als tegenhanger van azijn wordt er wel suiker toegevoegd.
Een populaire variant is de combinatie van varkens- en kippenadobo.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________