R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten


























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ABDIJ-BROOD
België





75 g lijnzaad
250 g tarwemeel
250 g volkorenmeel
250 g roggemeel
1 el zout
1 el droge gist
300 ml lauwwarm water

voor de starter:
75 g tarwemeel
75 g roggemeel
1/2 tl droge gist
150 ml water


Bereiding


Meng de droge ingrediënten voor de starter in een kom.
Roer er met een vork het water door tot je een zachte pasta hebt.
Bedek de kom met plastic folie. Laat de starter op kamertemperatuur 12 uur ongemoeid staan.

Doe het lijnzaad in een kom en giet er 120 ml heet water over.
Laat de lijnzaadwatermengsel minstens 1 uur ongemoeid staan.

Doe het tarwemeel, volkorenmeel en roggemeel in een kom.
Voeg het zout en de gist toe.
Maak een kuitlje in het midden en giet er de starter én het water in.
Roer vanuit het kuiltje, daarbij geleidelijk grotere cirkels makend, tot de ingrediënten een samenhangend deeg gaan vormen.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het vervolgens 10 minuten.
Laad het lijnzaad uitlekken en werk het door het deeg tot het goed verspreid is. Ga nog 2 minuten door met kneden.

Druk het deeg uit uit tot een platte schijf en vouw dan de ene helft grotendeels over de andere heen, alssof je een deken terugslaat. Wrijf het deel licht in met wat olie en bedek het vervolgens met plastic folie. Laat het op een droge, warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (1 uur of meer).

Behandel het deeg even als een boksbal om er mogelijke luchtbellen uit te verwijderen.
Verdeel het deeg daarna in 2 gelijke stukken. Vorm er twee bollen van. Leg ze eventueel in ronde broodvormen als ze veel dreigen uit te zakken.

Bedek de bollen deeg met plasticfolie. Laat het deeg narijzen tot het volume weer verdubbeld is (30 à 60 minuten).

Zet een schaaltje water onder in de oven.
Verwarm de oven voor (230 C).

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de bollen deeg op.
Kerf debollen aan de bovenkant diverse keren in.

Schuif de bakplaat de oven in en bak de broden tot ze goudbruin en gaar zijn (ca 40 minuten). De broden zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant tikt.

Laat de broden op een rek afkoelen.


Info









naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________