R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten


































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
  AARDBEIEN - SLAGROOMTAART
gebak, 8 p

aardbeien-slagroomtaart



voor het zandgebak:

300 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
100 g koude, ongezouten boter, in blokjes
50 g basterdsuiker
2 kleine eieren
een paar el melk
een snufje zout

voor de vulling:
400 g aardbeien
4 el poedersuiker of meer naar smaak
1/2 vanillestokje óf 1 tl vanille-aroma
300 ml slagroom
kristalsuiker, naar smaak


Bereiding


Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe het zelfrijzend bakmeel mét het bakpoeder en een snufje zout in de keukenmachine.
Voeg er de in stukjes gesneden koude boter aan toe en laat de machine draaien tot de massa eruit ziet als fijn broodkruim.
Doe het mengsel in een kom en schep er de basterdsuiker door.
Klop de eieren los met 2 eetlepels melk en voeg ze toe.
Roer met een vork door het mengsel tot de ingrediënten aan elkaar gaan hechten.
Vorm een bol van het deeg en leg die op een met bloem bestoven werkblad.

Vet de bodem van een springvorm met een diameter van 23 cm in met boter.
Druk met je handen het deeg plat en rol het met de deegrol uit tot een cirkel met dezelfde omvang als de springvorm.
Leg het deeg op de ingevette bodem. Snijd eventueel overlappend deeg weg.
Bevestig de rand van de springvorm aan de bodem en sluit die.
Bak het zanddeeg 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat het vervolgens helemaal afkoelen.

Snijd de aardbeien - afhankelijk van de grootte - in tweeën of in vieren.
Strooi er de poedersuiker over en voeg er het vanillemerg of het vanille-aroma aan toe.
Schep de aardbeien voorzichtig om tot de suiker is opgelost. Zet ze tot nader gebruik op een koele plaats.

Klop de slagroom met de suiker stijf.

Snijd het afgekoelde zandgebak horizontaal doormidden zodat je twee lagen krijgt.
Leg de onderste laag op een vlakke schaal. Bestrijk het met de slagroom en verdeel er gelijkmatig de aarbeien over.
Snijd de tweede laag zanddeeg in 8 gelijkvormige punten en rangschik die naast elkaar op de aardbeienlaag. Dit voorkomt dat de bovenlaag in elkaar gedrukt wordt, als je de taart aansnijdt.
Bestuif de taart royaal met poedersuiker. Ze moet er helemaal mee bedekt zijn.


Info


Gebruik geen springvorm met een grotere diameter dan 23 cm want dan wordt het zandgebak te dun om nog door te kunnen snijden.
Dan nóg is het doorsnijden van de bodem een hachelijke zaak, zo weet ik uit ervaring. Ik heb bij het bakken van deze taart van de nood maar een deugd genaakt door de taartbodem niet door te snijden en van de vulling een toplaag te maken. Voor de smaak maakt het niet uit, voor het oog wel.
Om het concept van de taart goed uit te kunnen voeren kun je het best de hoeveelheden van de ingrediënten voor het zandgebak met 1/4 deel verhogen. Dan lukt dat doorsnijden wel. Nog gemakkelijker is het om 2 dezelfde dunne taartbodems te bakken.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________